Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

8 de març, Dia de la Dona: celebra’l llegint!

15 de Febrer de 2021

S'acosta el 8 de març, Dia Internacional de la Dona i, per a celebrar-lo, a Bromera hem preparat una selecció de lectures perfectes per a treballar la igualtat a classe, tant amb l'alumnat més menut com amb els i les adolescents. Es tracta de llibres que ens permeten reflexionar a l'aula al voltant de conceptes com la igualtat, el feminisme, la coeducació o el sostre de vidre. Aquestes lectures, a més a més, combinen la divulgació amb l'entreteniment, de manera que l'alumnat aprendrà mentre gaudeix d'una lectura engrescadora.

S'altra banda, també us proposem un viatge per la trajectòria fascinant de dones que han fet història i que mereixen ser reconegudes i visibilitzades. 
A banda de les lectures, us proposem treballar a l'aula durant aquests dies el nostre Laboratori de la igualtat, una proposta d'activitats per a engrescar a l'alumnat abans d'endinsar-nos en la lectura dels llibres. Amb aquesta guia per trebalar la igualtat a l'aula, no només treballareu el foment de la lectura o reflexionareu al voltant dels esterotipus i rols de gènere tradicionalment assignats a homes i dones, sinó que també descobrireu pel·lícules, curtmetratges i animacions, entre d'altres, que motivaran els xiquets i xiquetes a fer-se preguntes sobre què significa ser home i ser dona a la societat actual.

Lectures infantils per a la coeducació 

Més dones
valencianes que han fet història, de Sandra Capsir i Maria Viu

Amb aquest llibre il·lustrat seguim el nostre viatge fascinant per la història escrita per dones que, fins ara, han estat oblidades. Després del primer volum, Dones valencianes que han fet història, ara és moment de descobrir criminòlogues i escaladores, pilotaires o dolçaineres valencianes. Valentes. Extraordinàries. Brillants. Pioneres. Ambicioses. Influents. Talentoses. Referents. Així són les protagonistes de Més dones valencianes que han fet història, una nova selecció de lluitadores que han trencat sostres de vidre i han deixat un llegat excepcional en la societat valenciana. Cada pàgina d’aquest llibre pretén despertar la curiositat per continuar indagant la vida i l’obra d’aquestes autèntiques lluitadores. Una proposta especialment indicada per a mostrar referents femenins a l'aula de tot tipus de disciplines i èpoques i treballar el dia de la Dona.





             

Científiques del món

La sèrie Eureka és una col·lecció de llibres pensada per a descobrir grans personatges de la història vinculats a l'àmbit científic. Es tracta de llibres que combinen il·lustració i còmic i que expliquen curiositats vinculades a les persones o als seus descobriments.Biografies novel·lades que faran riure els lectors i lectores més joves.

Per a aquesta tria del 8 de març, us proposem conèixer dues dones excepcionals: Marie Curie i Ada Lovelace.

Marie Curie i la radiactivitat, d'Ian Graham i Annaliese Stoney
Marie Curie va descobrir la radioactivitat i va utilitzar els seus estudis per a salvar vides durant la Primera Guerra Mundial i per a aprendre els secrets del món natural. Vols saber-ne més? Amb tires còmiques i requadres amb dades curioses! Fes-li una ullada.

Ada Lovelace i la informàtica, Roger Canavan
Ada Lovelace va ser la primera programadora de la història, en proposar l’ús de la màquina analítica que havia dissenyat amb Charles Babbage per a crear algoritmes, les instruccions que permeten funcionar els ordinadors. Fes-li una ullada.


               ada-lovelace-i-la-informatica.jpg   marie-curie-i-la-radioactivitat.jpg


Àlbums il·lustrats per als primers lectors i lectores

Per als més menuts, els àlbums il·lustrats poden ser una gran oportunitat per a apropar-los temes com el feminisme o la igualtat i fer-ho de manera orgànica i engrescadora. A través d'històries il·lustrades amb missatges senzills i referents que els resulten pròxims i coneguts, podem descobrir-los dones fascinants, desmitificar l'imaginari de les princeses o empoderar a l'alumnat a trencar sostres de vidre. El missatge, és clar: qualsevol persona hauria de poder ser ella mateixa sense témer repressions o discriminacions de cap tipus.


les-princeses-tambe-es-tiren-pets.jpgxiquetes-que-van-imaginar-allo-impossibl

Què em contes, Caputxeta?

Caputxeta està farta de fer les cosescom han de ser, perquè és la tradició. «Sempre igual, sempre el mateix. Però quan canviarà el conte?!», pensa, avorrida. Per això, un dia decideix canviar la capa roja per una de molts colors. Així, serà igual, però diferent. I el que és més important: serà ella mateixa. Perquè, a vegades, això és el més difícil de tot... 

Les princeses també es tiren pets


Un àlbum d'èxit internacional que amb molt d'humor ajuda a trencar amb els rols imposats per les princeses dels contes tradicionals. El pare de Laura va agafar el llibre secret de les princeses i li va contar a la filla una cosa que no sabia ningú... Descobreix aquest secret que la gent desconeix. 

Xiquetes que van imaginar allò impossible (i ho van aconseguir)



Aviadores, navegants, arqueòlogues, motoristes, rodamons, zoòlogues, naturalistes, periodistes, pilots, cosmonautes, alpinistes... Aquest llibre recull les històries de quasi una vintena de dones de tot el món que s’han fet cèlebres per atrevir-se a somiar allò que semblava impossible... i aconseguir-ho!  

Lectures juvenils. Reflexionem sobre la igualtat i el feminisme

Per als més joves destaquem algunes propostes que ens apropen històries de ficció pròximes a la seua realitat i interessos, alhora que els conviden a pensar en la situació de la dona actualment i també en la seua evolució al llarg de les darreres dècades.

Aquests llibres compten amb propostes didàctiques descarregables al nostre web i altres recursos com vídeos o activitats digitals de comprensió lectora, eines perfectes per treballar els títols a classe implicant tot l'alumnat i, sobretot, estimulant la seua creativitat, el seu criteri, la construcció d'opinions pròpies, el respecte a les opinions dels altres i la reflexió crítica en torn als textos que han llegit.

Si voleu ampliar-ne la selecció, ací teniu més propostes.


canviem-les-regles.jpgi-tu-ets-feminista.jpgla-noia-del-club.jpgel-senyal.jpg

Només ens queda desitjar-vos que, siga quina siga la lectura que escolliu, la compartieu en família i amb els amics i, sobretot, us ajude a tindre una pespectiva més àmplia sobre la situació actual de les dones en la nostra societat. Si tots hi col·laborem, res no és impossible. Fins i tot, trencar els sostres de vidre més arrelats.