Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

La rebel·lió dels vianants, el Premi d'Assaig d'Aitana Guia

09 de Maig de 2023

La rebel·lió dels vianants
Aitana Guia
 XXIV Premi d’Assaig de la Mancomunitat de la Ribera Alta
La rebel·lió dels vianants és una obra rigorosa, d'actualitat
i suggeridora
. En llegir-la ens situem en els orígens de la lluita ciutadana del que ha esdevingut un dels millors parcs urbans d'Europa: el Jardí del riu Túria a València. Les dones, els esportistes, la xicalla, els turistes o els nouvinguts formen part d'aquesta obra concebuda com un trencaclosques, amb capítols molt breus que es poden llegir en qualsevol ordre i lloc.
«Després d'anys vivint fora, volia valorar-la i reivindicar una part de la ciutat, el Jardí del Túria, que considere un espai màgic que no s'estima com cal.»
- Aitana Guia -
Original i necessària
 
El jurat va escollir aquesta obra per unanimitat. Hi va destacar que és un treball excel·lent, original, ben documentat, ben escrit
i magníficament presentat.
 
Però, sobretot, va considerar que és un treball necessari, perquè calia dir alt i clar el que el riu representa per a la ciutat de València.
Coneix l'autora:
Aitana Guia
 
Es va doctorar en Història Contemporània a York University (Toronto), i actualment és professora titular d'Història d'Europa a California State University (Fullerton).
 
Quan no està documentant-se
o exercint la docència sobre feixisme, la postguerra europea
o la Guerra Civil Espanyola, es dedica a escriure, viatjar, escalar
i passejar per la muntanya més propera. Entre les seues obres publicades destaca Aquí ningú no és estranger (Edicions del Bullent).
Altres guanyadors del Premi d'Assaig
 
 
Bestiari
Vicent Pardo
 
Els animals formen i sempre han format part de la vida dels humans: en llibres, en peluixos, en pel·lícules, en cançons... És el moment de donar-los el seu lloc merescut.
 
VEURE'L
 
El bosc i la casa
Joaquim Espinós
 
En aquest dietari, l'autor ens obri les portes del seu món, a cavall entre la ciutat i el poble, per a oferir una mirada lúcida i personal sobre la realitat.
 
VEURE'L
 
 
 
Ars libri
Juli Capilla
 
En el context hipertrofiat i fragmentat en què vivim, sobreestimulat pel miratge efímer de les pantalles, la lectura està perdent a poc a poc el seu magnetisme i la seua vàlua com a bé social.
 
VEURE'L
 
Amèrica endins
Lourdes Toledo
 
Un mosaic de revelacions enmig d’un xoc cultural viscut amb serenitat i humor. El dietari ens transporta a l’Amèrica profunda, als Estats Units de l’era Trump, abans i després que accedira a la presidència.
 
VEURE'L