Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Ravals i Els dies sense fi, novetats de l'Eclèctica, a la Setmana del Llibre en Català

07 de Setembre de 2022

Arriben a les llibreries Ravals, de Montserrat Morera Escarré i Els dies sense fi, de Jaume Benavente, les dues apostes de Bromera per a La Setmana del Llibre en Català i que passaran a formar part de la col·lecció «L’Eclèctica». Amb aquestes novel·les Bromera dona el tret d’eixida a la tardor literària que arriba carregada de novetats.

Ravals mostra les transformacions del barri del Raval de Barcelona i aporta una visió honesta de les persones que l’habiten i l’habitaran, sense falses nostàlgies ni ingenuïtats de futur, sempre canviant, com la vida mateixa. El pas del temps en aquest barri s'explica a través de la mirada de la Mar Church –abans Mar Coll i Borràs–  que torna a la ciutat que la va veure nàixer després de viure mitja vida a Londres. Decidida a vendre's la seva casa familiar i comprar-ne una ben agradable i tranquil·la a la Gran Bretanya, la Mar Church rememora la seva vida al Raval, marcada per la dictadura i la repressió, les relacions amoroses de la seva mare, el seu primer amor, la universitat, el treball de comare...

Per la seva banda, Els dies sense fi ens traslladen a la Barcelona de la primavera de 2020, en ple confinament. El protagonista, el mateix Jaume Benavente té coronavirus i el seu fill el trasllada fins a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Maria, la seva dona, també està contagiada i ha anat a l'hospital, convençuda pel seu fill menut. Els dos estan ingressats a la mateixa habitació i amb pneumònia a causa del virus. Després d'uns dies, tornen a casa, però el confinament continua. A partir d'aquest moment la novel·la es converteix en un diari de confinament, amb un to costumista, on el narrador explicarà les seves rutines, els seus sentiments i els seus pensaments interns. L'art i el record esdevenen puntals que sostenen aquesta família. La creació literària, la relació amb els fills, l'evocació dels viatges passats i la il·lusió pels viatges futurs són elements que flueixen en aquesta obra que, com un riu, recorre els límits difusos entre el que vivim i el que escrivim haver viscut.

Montserrat Morera Escarré (Barcelona, 1952) és docent de professió i escriptora de vocació. Ha publicat textos acadèmics i de ficció en revistes especialitzades, a més de materials didàctics. Entre altres, ha rebut el premi Núvol de relats curts. Participant de diferents tallers d’escriptura i estratègies de foment lector, des de 2012 manté el seu blog personal, Temps de metàfora, on comparteix ressenyes i impressions de lectura. Ravals és la seva primera novel·la.

Jaume Benavente (Barcelona, 1958) és un dels escriptors més personals de la literatura actual. Autor de poesia, narrativa breu i literatura juvenil, ha destacat sobretot com a novel·lista, gràcies a una sèrie d’obres que, en gran mesura, comparteixen el leitmotiv del viatge o la ubicació en espais poc habituals en la ficció catalana, com demostren Llums a la costa, Nocturn de Portbou, L’home que llegia Miquel Strogoff  (Més Llibres) o Somnis de Valparaíso, la seva primera novel·la en Bromera, amb la qual va obtenir el premi València concedit per la Institució Alfons el Magnànim en 2020.