Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Artes escénicas y danza

Según el estudio DICE (Drama Improves Competences Education), llevado a cabo en doce países por expertos de teatro en la educación y con una muestra de 4.500 estudiantes, las artes escénicas contribuyen decisivamente al desarrollo de cinco competencias básicas:

 

1. La comunicación lingüística

2. La capacidad de aprender a aprender

3. Las habilidades interpersonales, interculturales y sociales

4. El sentido de la iniciativa y el emprendimiento

5. La expresión cultural

 

Todo esto se concreta en 10 unidades que exponen los elementos esenciales del lenguaje teatral y de la danza, con la historia del espectáculo como hilo conductor. Cada unidad, a su vez, se estructura de la siguiente forma:

HISTORIA DEL ESPECTÁCULO TEATRAL Y DE LA DANZA
▶ Exposició clara i sintètica dels continguts bàsics del teatre i la dansa.
EXPRESIÓN Y COMUNICACIÓN
▶ Actividades sorprendentes para poner en marcha todos los mecanismos y facultades expresivos.
▶ Útiles para romper el hielo y superar el bloqueo y las inhibiciones. Danza y creatividad corporal.
▶ Propuestas para tomar conciencia de nuestro esquema corporal.
▶ Análisis y ejercitación de las posibilidades del movimiento.
▶ Adquisición de destrezas expresivas.
▶ Relación del cuerpo con el espacio, los objetos y los cuerpos de otras personas. Juegos de voz.
▶ Técnicas sencillas para descubrir el potencial expresivo de la voz.
▶ Mejora de la lectura y la dicción en voz alta.
TEATRALIZACIÓN Y CREACIÓN COREOGRÁFICA
▶ Herramientas para dotar de estructura dramática todo tipo de texto o composición musical.
▶ Repaso de los conocimientos trabajados en la unidad, pero incorporando la imaginación y la creatividad de los alumnos.
RETROACCIÓN Y EVALUACIÓN
▶ Propuestas para valorar la consecución de los objetivos.
▶ Sugerencias para ampliar y profundizar el tema.
▶ A diferencia de la evaluación tradicional, evaluación creativa de la participación, la implicación en proyectos, la adquisición de recursos expresivos, la integración en el grupo y la satisfacción en el trabajo hecho.
ESTRUCTURA DEL LENGUAJE TEATRAL Y LA DANZA
▶ Fundamento teórico de las prácticas realizadas.

Disponible también en valenciano (ISBN 9788490266380)

Autoria: Tomàs Motos Teruel, Antoni Navarro Amorós, Xema Palanca Santamaria
Núm. col·lecció: 2
ISBN: 9788498458350

Tomàs Motos Teruel

Tomàs Motos Teruel és doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació. Llicenciat en Psicologia i Pedagogia, va ser distingit amb un accèssit en el Premi Nacional d'Investigació Educativa de 1985. Ha treballat com a professor titular del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València, així com del Màster Internacional de Creativitat (MICAT) i del Màster de Gestió Cultural. Ha escrito más de una veintena de libros y capítulos de libros y unos cuarenta artículos. Su campo de interés actual es el Teatro Aplicado.
També ha impartit nombrosos cursos de formació del professorat i ha participat en congressos nacionals i internacionals sobre creativitat, expressió corporal i teatre en l'educació.

Antoni Navarro Amorós

Antoni Navarro Amorós és llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat de València en les especialitats de literatura espanyola i lingüística catalana, diplomat en Llenguatge Audiovisual per la UNED i Màster en Didàctica de l'Art Dramàtic per la UQAM (Université du Québec à Montréal). Catedràtic de Valencià: llengua i literatura, ha estat professor d'institut, assessor de plurilingüisme al CEFIRE de Sagunt, professor d'Arts Escèniques i Dansa al batxillerat artístic de l’IES Isabel de Villena de València. A més, ha estat assessor pedagògic de l'àmbit Artisticoexpressiu al CEFIRE de Castelló. En tant que especialista en dramatització-teatre és codirector del Postgrau de Teatre en l'Educació i del Màster en Teatre Aplicat de la Universitat de València i ha publicat llibres, dossiers i articles sobre didàctica del teatre, de les llengües i de la literatura.

Xema Palanca Santamaria

Xema Palanca Santamaria (Burjassot, 1964) és professor d’Arts Escèniques i Dansa al col·legi Mare de Déu de l'Olivar;Alaquàs i forma part de l’equip docent del Màster en Teatre Aplicat de la Universitat de València. La seua formació pedagògica i teatral; ha portat a desenvolupar diverses activitats que relacionen el teatre i l'educació en diferents àmbits, ja siguen de formació, literaris o d'escena. En aquest sentit, ha dirigit més de trenta espectacles teatrals amb xicalla i gent jove, entre els quals destaca la participació al Festival de Teatre Infantil La Montagne Magique de Brussel·les.