Aquest volum d’Història de la Ribera ens submergeix en les relacions de poder i en els episodis bèl·lics que sacsaren el territori del Xúquer entre els segles xvi i xviii. Són protagonistes la lluita antifeudal que van comportar les Germanies (1521-1522) i la Guerra de Successió (1705-1707), que va dividir els riberencs entre maulets i botiflers, però també altres conflictes menys explícits. Sobretot, el malson dels atacs corsaris, que van deixar un rastre de torres i baluards escampats pel nostre litoral, així com la brutal guerra comarcal entre diferents faccions de l’oligarquia, o el ressò d’altres guerres remotes com les de França del segle xvii i les campanyes italianes del set-cents.
Alguns dels efectes més importants de tots aquests enfrontaments van ser els polítics, especialment l’augment d’autoritarisme que la corona projectà sobre uns municipis que van passar de ser la peça fonamental del sistema foral a esdevenir cada vegada menys autònoms sota el poder borbònic. L’evolució del funcionament de les institucions locals, amb competències com la regulació del sistema agrari, la recaptació tributària i el manteniment de l’ordre públic, és també objecte de l’estudi minuciós recollit en aquest volum.
Data de disponibilitat:
Enviament gratuït a tota la península.
Temps estimat de lliurament: dos dies laborables.
Tomàs Peris Albentosa és un historiador prolífic especialitzat en la història rural valenciana. Des dels estudis sobre l'estructura social de la propietat agrària ha arribat a indagar, amb noves preguntes i plantejaments, les relacions socials en el regadiu valencià, tan actiu durant el feudalisme. Entre les seues obres destaquen els llibres de la col·lecció «Història de la Ribera».