L’escriptor Joanjo Garcia ha estat el guanyador del Premi Alfons el Magnànim de Narrativa en Valencià per Heidi, Lenin i altres amics (presentada amb el lema Russafa-Sarajevo), una obra amb trets psicològics i ambientada a València de la qual el jurat –format per per Anna Moner, Josep Millo, Isabel Marcillas i Gonçal López-Pampló-, ha destacat l’originalitat dels seus personatges.
Joanjo Garcia (València, 1977) és llicenciat en Història, professor de Secundària i col·laborador de diversos mitjans de comunicació en paper, com ara L’Accent o Lletres Valencianes. Entre les seues obres destaquen Quan caminàrem la nit, Premi Enric Valor de Novel·la; Aquell agost amb punt final, Tota la terra és vidre, Premi de Narrativa Ciutat d’Elx; El temps és mentida, Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira o Arribarà el dematí.
Per la seua banda, Mònica Richart ha estat la guanyadora del Premi València Nova de Narrativa en valencià per Violeta i el llop, una novel·la “molt interessant, amb llenguatge fresc, que se centra en les aventures d’un jove universitari que viatja al Regne Unit, on coneix Violeta”.
Mònica Richart (Antella, 1992) és graduada en Traducció i Interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona i és professora de valencià. Va guanyar el XII Premi Universitat de València d’Escriptura Creativa amb el relat Vint-i-cinc.
Pel que fa al Premi València de poesia en valencià, ha sigut premiat Jordi Julià pel poemari Sheakespeare i el desig. El jurat –format per Salvador Ortells, Mercè Climent, Fina Girbés i Eduard Ramírez, ha valorat el seu “ús d’hendecasíl·labs a l’estil shakespearià de temes poètics universals i dels personatges que poblen les obres del poeta anglés, així com el domini impecable del llenguatge, del ritme i de la mètrica” i ha afegit que “estem davant d’un grandíssim poema clàssic”.
Jordi Julià (Sant Celoni, 1972) és poeta, assagista i professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre els seus títols destaquen Els déus del fang (2007), Principi de plaer (2007), Planisferi lunar (2008), Circumstàncies adverses (2011), Gent forastera (2012), Post-its (2015) o Marques de mans (2017).
En castellà, el Premi València Nova de poesia és per a Estefanía Cabello, amb La teoría de los autómatas, mentre que el Premi València Nova és per a Javier Velaza, amb Enveses.
En la categoria d'assaig, Antoni Corominas ha guanyat el Premi València per l'obra Vers la nova salut: Sinergies per a una sanitat millor, una anàlisi seriosa que explora nous enfocaments de gestió i finançament per al nostre sistema de salut, repensa els sistemes d’atenció i aborda els principals problemes i atacs al sistema públic.
Finalment, Núria Tamarit ha estrenat la nova categoria dels premis del Magnànim, el Premi València de novel·la gràfica, amb el còmic 2 monedas.
Rècord de categories desertes
D'aquesta edició, destaca la quantitat de categories desertes. Així, no hi ha hagut cap guanyador per obres de narrativa en castellà, ni als Premis València ni als València Nova. També han quedat deserts els Premis València nova de poesia en valencià i el Premi València nova d'assaig.
El director del Magnànim, Vicent Flor, ha destacat l'exigència dels jurats de cada categoria, remarcant precisament el fet que algunes han quedat desertes. I això, malgrat que en el cas de la narrativa en castellà s'havien presentat 117 originals, la segona categoria amb més participació. En conjunt s'han presentat vora 400 obres, sent la categoria dels Premis València de poesia en castellà la més 'desitjada', amb 177 títols.
La concessió dels guardons comporta la publicació de l’obra i un premi en metàl·lic de 12.000 euros en les modalitats de narrativa i assaig, de 7.500 euros en les de poesia i de 8.000 euros en novel·la gràfica. Pel que fa a la categoria jove, València Nova, els premis són de 5.000 euros en narrativa i assaig i 3.000 euros en poesia. Bromera editarà els llibres en valencià tant de poesia com de narrativa.
La gala d’entrega de guardons, prevista per al 18 d’octubre, canvia enguany d’ubicació i se celebrarà en la sala del refectori del Centre del Carme.