Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Els PLCA 2024 donen el tret d’eixida amb la presentació del Premi Didín Puig, patrocinat per Caixa Popular

18 de Setembre de 2024

Els Premis Literaris Ciutat d’Alzira donen el tret d’eixida a una nova edició amb una roda de premsa en què s’ha presentat un guardó nou: el Premi Didín Puig. Este reconeixement, que porta el nom d’una figura clau en la promoció de la cultura i els drets socials en valencià, reconeix la trajectòria cultural i social de persones i entitats compromeses amb la nostra societat i el patrocinarà Caixa Popular. L’entitat valenciana ha volgut implicar-se en esta nova etapa dels premis literaris més rellevants del nostre territori. El guardó pretén reforçar la vinculació entre la cultura valenciana i la ciutadania, i reconéixer aquelles persones i entitats que han marcat una diferència en l’àmbit cultural i social. La directora de Caixa Popular a Alzira, Inma Miravalles, ha destacat que “com a principal entitat financera valenciana, hem de fer costat a aquest projecte, que valora el talent literari, impulsa l’ús de la nostra llengua, promou la divulgació de la ciència, la cultura i les idees i reconeix la trajectòria cultural i social de persones i entitats”.

El Premi Didín Puig estarà obert a la participació ciutadana. Els guardonats o guardonades es triaran mitjançant votació popular, que tindrà lloc des de l’1 d’octubre fins al 31 d’octubre, ambdós inclosos. Les candidatures seran proposades per Caixa Popular, la Diputació de València,l’Ajuntament d’Alzira i Edicions Bromera, fet que garantirà una selecció representativa i plural. El guardó es lliurarà la nit del 8 de novembre al Gran Teatre d’Alzira en la gala dels premis literaris. Pel que fa a esta nova incorporació, la directora de negoci i màrqueting de Bromera, Sandra Capsir, ha assenyalat hui en roda de premsa que “estem de celebració perquè sempre és una bona notícia que una entitat privada se sume als premis; és símptoma de la bona salut de la literatura en valencià”.

Una nova proposta escènica i un format nou

Els Premis Literaris Ciutat d’Alzira enceten una nova etapa amb una imatge de marca renovada, que reivindica el protagonisme de la ciutat que els acull. En esta línia, per primera vegada, la gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira es trasllada al cor de la ciutat, al Gran Teatre. Conduirà la nit la presentadora i còmica Maria Juan, que comptarà amb les actuacions de Niuss, Andreu Valor, Noèlia Pérez i Mireia Vives. El fil conductor de la gala serà l’Any Estellés.

La vetlada continuarà amb el tradicional sopar, que enguany es trasllada al Cercle Alzireny-La Gallera, i amb una actuació sorpresa de final de festa, oberta a tots els públics, que tindrà lloc a la Casa de Cultura d’Alzira a partir de les 23.00 h. Tal com ha explicat el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira, Israel Pérez, “enguany s’ha apostat per un nou format amb la intenció de rejovenir els premis i acostar-los a la ciutadania, perquè la gent es torne a enamorar dels Premis Literaris”.

Els tiquets per a l’assistència a la gala es podran comprar a través del web de Bromera i tindran un preu de 3 euros. Una part de la recaptació d’estes entrades anirà destinada a la Creu Roja d’Alzira. A més, es podran adquirir tiquets per a l’assistència al sopar també a través del web de Bromera.

Originals presentats en 2024

Enguany les obres presentades en totes les categories han augmentat i la xifra total d’originals rebuts ascendeix a 296 originals (110 més que l’any passat). En la XXXIV edició del certamen, el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira (dotat amb 16.000 €), juntament amb el Premi de Poesia Ibn Hafaja (dotat amb 5.000 €), han sigut les categories amb més participació, amb 65 i 60 obres presentades, respectivament.

Pel que fa a la resta de categories, s’han presentat 28 obres al Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca i 24 al Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna, ambdós dotats amb 6.000 euros; 22 al II Premi Carme Miquel de la Conselleria de Cultura, amb una dotació econòmica de 15.000 euros; 16 al Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, amb un premi de 8.000 euros, i 16 al Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, guardonat amb 3.000 euros. Al Premi Europeu de Divulgació Científica (dotat amb 12.000 euros) s’han presentat 15 obres.

Com cada any, a banda de la dotació econòmica, Bromera publicarà l’original guanyador de cada una de les modalitats en alguna de les seues col·leccions.

Jornades culturals i literàries

L’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, ha recordat que els Premis Literaris arriben acompanyats d’un mes de jornades culturals i literàries. Domínguez ha destacat que “Alzira és capital, una ciutat important en molts sentits, i també ho és en l’àmbit de la literatura, ja que els Premis Literaris Ciutat d’Alzira són, en certa manera, una referència i una certesa de qualitat”. El programa inclourà una combinació de propostes lúdiques i d’oci amb conferències d’interés social i cultural. La inauguració tindrà lloc el 10 d’octubre a la Casa de Cultura. Entre les activitats programades, cal destacar el 30é aniversari del Premi Europeu de Divulgació Científica, l’animació lectora al voltant del Premi d’Àlbum Il·lustrat Enric Solbes, El monstre petorro, o l’emissió en directe del pòdcast «De Parkineo», amb Marta Meneu, María L. Devesa i Carmen Alonso.

Cal destacar, en este sentit, la incorporació de nous col·laboradors als Premis Literaris Ciutat d’Alzira, com el Grup Rex o l’empresa de telecomunicacions Aproop. Enguany, a més, també tindrà una implicació rellevant Alzira Ràdio, que emetrà en directe algunes de les activitats i xarrades organitzades per als PLCA.