Natàlia Gisbert guanya el Premi Enric Valor de Novel·la per Després del salt

11 de Juny de 2024

L'obra Després del salt de Natàlia Gisbert Abad ha resultat guanyadora de la XXIX edició del Premi Enric Valor de Novel·la en valencià que convoca la Diputació d'Alacant, un guardó dotat amb 20.000 euros.

El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha presentat aquest matí l'obra, seleccionada pel jurat del certamen, al costat de l'autora premiada, natural d'Alcoi. Navarro ha valorat el nivell dels tretze treballs que han concorregut a aquesta edició i ha recordat “el compromís d'aquesta institució amb la cultura en general, i amb la literatura en valencià en particular, per a transmetre a la societat la riquesa de les nostres arrels”.

Com ha explicat Natàlia Gisbert, l'obra guanyadora -la seua segona novel·la- és un thriller psicològic ambientat a Alcoi i en l'espectacular salt d'aigua que dona nom a la novel·la i des del qual arrenca la recerca de la mort d'una jove. El jurat d'aquesta edició ha estat presidit per Navarro i ha comptat com a vocals amb Rafael Poveda, escriptor i enòleg; Isabel Marcillas i María Ángeles Francés, doctores en Filologia Catalana; Vicent Ferrán García Perales, professor titular de la Universitat CEU Cardenal Herrera; Carol Borrás, llicenciada en Comunicació Audiovisual; i el filòleg Carlos Ferrer.

La novel·lista guardonada (Alcoi, 1990) és pediatre resident a l'Hospital Universitari de Sant Joan d'Alacant des de fa quatre anys. En l'àmbit literari, Gisbert Abad va rebre el premi Ciutat d'Alcoi de Novel·la Isabel Clara Simó amb Vi i veritat, la seua primera obra, publicada per Bromera, i va participar amb Un rècord d’infantesa en la campanya per al foment de la lectura de la Fundació Bromera de 2021. Gisbert s'ha mostrat sorpresa i molt agraïda amb aquest renaixement de la Diputació que “suposa un gran suport per als escriptors novells i ens anima a continuar creant”.

D'altra banda, el diputat de Cultura ha confirmat que després de l'estiu s'organitzarà una gala de lliurament a Castalla, ciutat natal d'Enric Valor, i ha recordat també que el termini de presentació de novel·les corresponent a la XXX edició romandrà obert fins al pròxim 30 de novembre.

El premi literari convocat per la institució provincial reconeix el treball emprès per Enric Valor i Vives per a la normalització de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana des de les seues facetes d'autor i investigador. Aquesta disciplina li va fer mereixedor de rellevants reconeixements com el de les Lletres Valencianes atorgat per l'Ajuntament de València, el Premi Sanchís Guarner, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya o la Medalla d'Or de la Província d'Alacant, concedida a títol pòstum per la Diputació d'Alacant.