Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

El Magnànim atorga els Premis València i València Nova de 2023

29 de Maig de 2024

Bromera publicarà les obres de narrativa i poesia en valencià

La Diputació de València, a través de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià de Estudis i d’Investigació, ha donat a conéixer este dimarts el nom dels escriptors guanyadors dels Premis València i València Nova, després de la deliberació duta a terme pel jurat dels guardons literaris més antics de tots els que es lliuren a la ciutat de València.


Així, dins dels Premis València, Ismael Sempere ha sigut nomenat guanyador del Premi de Poesia en Valencià; sent Alberto Torres el guardonat en llengua castellana. Quant a la categoria de narrativa, el premi a la millor obra en valencià ha sigut per a Vicent Borràs. Finalment, en la secció d'assaig el guardó ha recaigut en l'escriptora Bàrbara Martínez.

Per la seua part, els Premis València Nova han reconegut el treball d'Andreu Blai en la categoria de Poesia en Valencià, mentre Giuseppe Turiello ha guanyat el de Poesia en Castellà. Isidre Palmada ha sigut proclamat vencedor del Premi de Narrativa en Valencià; i, finalment, el Nova d'Assaig ha anat a parar a les mans de Guillermo López Juan.

L'anunci dels guanyadors ha sigut a càrrec del diputat de Cultura de la Diputació, Paco Teruel; del director del Magnànim, Enric Estrela; i del cap de serveis administratius de promoció cultural, Josep Vidal, que ha actuat com a secretari.

Premi València de Poesia en Valencià

Venien i es m’enduien, d'Ismael Sempere, és l'obra guanyadora del premi València de Poesia en Valencià. Els membres del jurat, Marc Senabre, Anna Gas, Raquel Casas i Pere Ciscar, han destacat el ritme àgil i treballat que s'acosta a la tradició oral. Tracta temes com la memòria i la naturalesa. Amb unes imatges molt visuals i sorprenents és capaç de crear una imaginària literatura personal i única.

Premi València de Poesia en Castellà

El guanyador del premi València de Poesia en Castellà és Alberto Torres, per l'obra Batman ha dejado de quererte. El jurat, format per Manuel García, Anacleto Ferrer, Maria Dolores Andrés i Inmaculada Lergo, ha valorat l'originalitat d'aquest llibre i la sorpresa que produeix la seua lectura. L'obra funciona com un conjunt de cartes “antimorals” escrites des d'una notable erudició, però des de la irrellevància, tant temàtica com formal, amb un alt contingut de crítica social, fregant la paròdia i el sarcasme. Sota l'aparença de llenguatge directe i clar, s'amaga una important base filosòfica i cultural.

Premi València de Narrativa en Valencià

Anatomia patològica, de Vicent Borràs, ha sigut l'obra guardonada pel jurat format per Vicent Usó, Elvira Cambrils, Carolina Borràs i Urbà Lozano en la categoria de Narrativa en Valencià del Premi València. Es tracta del dietari d'un autor que es presenta dividit en dues parts: el tractament del càncer que li detecten i l'estada a Alacant els últims mesos abans de jubilar-se. Incorpora materials diversos, amb poemes i textos per a actes públics i suposa el tancament d'un cercle vital. Resulta intimista, honest i penetrant. Amb aquesta decisió el jurat reivindica el valor literari del dietari, no sempre molt considerat.

Premi València d'Assaig

En la modalitat d'assaig és Bàrbara Martínez qui ha obtingut el guardó, amb l'obra Pràctiques artístiques col·laboratives i protesta ciutadana. València 1991-2015. El jurat, conformat per Anna Isabel Esteve, Teresa Gomis, María Pilar Almenar i Robert Martínez, ha destacat que es tracta d'un estudi que contextualitza moviments efímers que han compost un paisatge ciutadà i els exposa com a mostra de construcció de l'espai públic. Forma una memòria de l'activisme a la ciutat de València en un moment històric determinat.

Premi València Nova de Poesia en Valencià


El jurat ha reconegut el poemari Nimfeu, d'Andreu Blai, amb el premi València Nova de Poesia en Valencià. Ha ressaltat la gran faena lingüística i formal amb especial atenció a la forma i al poema com a unitat. ‘Nimfeu’ ha aconseguit combinar la tradició amb una veu pròpia.

Premi València Nova de Poesia en Castellà

L'obra guanyadora del premi València Nova de Poesia en Castellà ha sigut Salón de rechazados, de Giuseppe Turiello. Es tracta d'un llibre programàtic, perfectament estructurat, basat en la història de l'art. Combina el domini absolut de l'estrofa clàssica amb la modernitat, tant per la temàtica com per l'ús del llenguatge. Mescla magistralment el poema en prosa amb el poema en vers, amb ressons de Baudelaire. El llibre avança de menys a més, de manera conscient, amb un tancament rotund.


Premi València Nova de Narrativa en Valencià

El jurat del premi València Nova de Narrativa en Valencià ha decidit atorgar el guardó a l'obra Morgata, d'Isidre Palmada. Es tracta de tres narracions en primera persona dels tres elements d'un triangle amorós que es complica amb la presència d'un embaràs. Una de les dones és estèril, està obsessionada amb tindre fills i convenç (sense saber que és l'amant del marit) a l'altra dona per a adoptar el fill. Novel·la amb un lèxic desbordant i rica en imatges, dona entendre la presència d'un talent emergent.

Premi València Nova d'Assaig

El jurat ha declarat guanyadora l'obra Los conversos de València y la religión antes de la Inquisición (1391-1450), de Guillermo López Juan, en la categoria València Nova d'assaig. El llibre és un estudi complet i acurat sobre una part de la història de València, sòlid i molt documentat.

Quant a les categories de narrativa en castellà (tant València com València Nova) i novel·la gràfica, el jurat ha considerat que cap obra es correspon amb les bases del Magnànim.