Els Premis Literaris Ciutat d’Alzira presenten nou format i imatge

20 de Maig de 2024

L’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez; el regidor de Cultura, Israel Pérez, i la directora de màrqueting de Bromera, Sandra Capsir, han presentat hui dilluns, al Gran Teatre d’Alzira, la nova edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira que renoven la seua imatge i format. L’acte ha comptat amb la presència de la presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Paqui Monparler i el delegat de la UNED a Alzira, Jordi Vila. Enguany, la gala dels Premis se celebrarà el 8 de novembre i es traslladarà al Gran Teatre d’Alzira en una aposta per a apropar els Premis a la ciutat i per un format escènic més artístic. El poeta Vicent Andrés Estellés serà el fil conductor d’una gala conduïda per l’actriu i còmica Maria Juan i que comptarà amb la participació d’artistes com Andreu Valor, Mireia Vives, Noèlia Pérez o Niuss. Després de la gala, el tradicional sopar dels Premis Literaris es traslladarà també al centre de la ciutat i tindrà lloc al Cercle Alzireny, la Gallera. “Una aposta renovada per la cultura i per dotar els Premis de més repercussió si cap- indica l’alcalde d’Alzira, Alfons Domínquez- perquè la cultura és la millor vacuna contra els discursos d’odi, i té la capacitat de fer poble”.

Aquest no és, però, l’única novetat de l’edició, ja que els Premis Literaris renoven la seua marca amb un disseny desenvolupat per l’estudi de disseny d’Alzira, Símbols, que pretén donar més protagonisme a la ciutat. La presentació del nou format i marca vol donar un nou impuls als Premis Literaris i busca la implicació de la ciutat i dels pobles de la comarca. Per això, es continuaran mantenint les tradicionals Jornades Culturals que se celebraran durant el mes d’octubre i que es presentaran ben prompte.

Cal destacar que, en aquesta edició, hi haurà un protagonisme especial del Premi Europeu de Divulgació Científica que arriba a la 30a edició i que està patrocinat per la Universitat  de València, amb una dotació de 12.000 euros.


Premis i veredictes

Els originals es poden presentar en format PDF a través del web www.mundoarti.com, fins al dia 26 de juliol a les 23.59 hores, per a les següents categories: el 36é Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 16.000 euros; el Premi de Narrativa Juvenil Carme Miquel, dotat amb 16.000 euros; el 29é Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, dotat amb 3.000 euros; el 26é Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, dotat amb 8.000 euros; el 19é Premi de Poesia Ibn Hafaja, dotat amb 5.000 euros; el 19é Premi de Teatre Palanca i Roca, dotat amb 6.000 euros, i el 9é Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna, dotat amb 6.000 euros. Les obres candidates al 30é Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 12.000 euros, es podran presentar fins al dia 15 de setembre.

Això suposa, tal com han explicat els representants de l’Ajuntament, que la dotació total dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira ascendeix a 72.000 euros.

Una altra de les novetats destacades enguany és que tots els veredictes es faran públics la nit del 8 de novembre, en el transcurs de la gala literària que organitzen Bromera i l’Ajuntament d’Alzira per a lliurar els guardons. Les obres guanyadores rebran eixa nit el nou guardó dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. El regidor de cultura, Israel Pérez, ha explicat que amb aquests canvis tant en el format de la gala com amb la nova imatge “ens renovem per avançar des del valencianisme cultural, per donar-li més protagonisme a Alzira, continua l’essència dels Premis, però amb un impuls renovat, per a rejovenir-los.”

Jornades culturals 

L’alcalde d’Alzira ha recordat que els Premis Literaris arriben acompanyats d’un mes de jornades culturals i literàries, que enguany s’emmarquen al voltant de la figura de Vicent Andrés Estellés. El programa inclourà una combinació de propostes lúdiques i d’oci amb conferències d’interés social i cultural.

Cal destacar, en aquest sentit, la incorporació de nous col·laboradors als Premis Literaris Ciutat d’Alzira, com el Grup Rex o l’empresa de telecomunicacions A proop.  La directora de negoci i màrqueting de Bromera, Sandra Capsir ha destacat que “després de 35 anys, van incorporant nous col·laboradors que se sumen a aquesta gran festa cultural, el que és indicatiu de la bona salut dels Premis Literaris”. Enguany a més, també tindrà una implicació rellevant Alzira Ràdio, que emetrà en directe algunes de les activitats i xarrades organitzades per als PLCA.

Obres guanyadores del 2023

En la roda de premsa de hui també s’han presentat les obres publicades fins al moment de l’edició de 2023: Nascuts del fang, de Víctor Labrado, Premi de Novel·la; Autoretrat, d’Albert Martínez, Premi de Teatre Palanca i Roca; Helena, de Jesús Mollà, Premi  de Narrativa Juvenil Carme Miquel; El pianista a l’armari, de Marià Veloy, Premi Ibn Hafaja de Poesia; La vall del tresor,de Mariano Casas, Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre; Terra endins. Pensar el futur des del poble, de Maria Josepa Payà, Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, i Un món magnètic. L'omnipresència dels imants, de Francesc Lloret, Premi Europeu de Divulgació Científica. El monstre petorro, de Paco Cholbi i Carles Arbat, Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat es publicarà abans de la tardor de 2024.

Consulta les bases completes de la convocatòria ací.