Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Marc Granell guanya el Premi Nacional de la Crítica amb 'Arran de gel'

16 d'Abril de 2024

L’Associació Espanyola de Crítics Literaris ha atorgat el prestigiós guardó al poeta valencià

El poeta Marc Granell ha guanyat el Premi Nacional de la Crítica en poesia en català amb Arran de gel (Bromera, 2023), un poemari punyent que aprofundeix en els temes que han marcat la seua obra. Aquest prestigiós guardó és atorgat per l'Associació Espanyola de Crítics Literaris.

«Com tot reconeixement, és una satisfacció guanyar aquest premi, especialment pel significat que té. Soc, però, conscient que hi havia l’any passat molts bons llibres de poesia i que, com ha indicat el jurat, en el fet de destacar el meu ha intervingut també la voluntat de reconéixer la meua trajectòria, ja tan llarga, i fins i tot la labor d’una generació, la del 70», ha expressat Marc Granell.

En aquest sentit, el poeta ha mostrat la seua alegria perquè l’obra premiada siga especialment Arran de gel. En les seues paraules, «un llibre que crec que compendia la meua forma de veure el món i d’expressar-lo poèticament, des de la preocupació existencial i també la preocupació social i la crítica davant la deriva compulsivament autodestructiva a què estem arribant».

Segons ha destacat el jurat d’aquest certamen «la indiscutible trajectòria poètica de Marc Granell ja valdria per justificar per ella mateixa un premi de la crítica, però quan als setanta anys publica un llibre excel·lent, com Arran de gel, en el qual trobem el millor del seu estil, és quasi inevitable que puga resultar el guanyador d’aquest guardó».

«Els poemes, sempre punyents, no només consolen, sinó que sovint busquen despertar la consciència adormida del lector, i, al costat de reflexions sobre la poesia, una crua oda personal a València o una desolada carta a la mare (al llindar de la mort del jo poètic), hi ha una defensa encesa de les llengües petites a punt de desaparèixer, com el català en què escriu. Perquè quan es perdi aquesta llengua, malgrat la seva modèstia, deixarà un buit immens, opulent, insalvable, un món més ombra», recull l’acta del jurat.

El Premi Nacional de la Crítica el concedeix cada any l'Associació Espanyola de Crítics Literaris (AECL), enguany reunits a Ferrol, a les millors obres literàries, en les categories de narrativa i poesia, publicades a Espanya durant l'any anterior, en castellà des de 1956, i a partir de 1976 en les altres tres llengües oficials de l'estat: català, gallec i basc. El jurat que selecciona les obres premiades està conformat per 22 membres.

Marc Granell (València, 1953) és poeta i traductor. Va estudiar Filosofia i Filologia, i va participar activament en l'esclat cultural i literari dels anys 70 a València. Els seus primers llibres van veure la llum a les darreries dels anys 70, quan va guanyar el Premi Vicent Andrés Estellés amb Llarg camí llarg. També ha publicat poesia per a infants, amb títols com L'illa amb llunesLa lluna que riuEl ball de la llunaOda als peus o La vida que creix. Enguany ha publicat Versos al vol, poemari compta amb una proposta visual incomparable amb les il·lustracions d’Anna Mongay.