Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Montserrat Espallargas Barceló guanya el IV Premi Ciutat d’Alcoi de Novel·la Isabel-Clara Simó

15 de Novembre de 2023

El jurat ha elegit per unanimitat l’obra presentada amb el títol ‘No hi ha demà’

L’autora Montserrat Espallargas Barceló ha guanyat el IV Premi Ciutat d’Alcoi de Novel·la Isabel-Clara Simó amb l’obra presentada amb el títol No hi ha demà, una història que explora la vida dels fills de la violència de gènere.Bromera publicarà aquest títol en el segon semestre de 2024, dins de la col·lecció «L’Eclèctica».

El jurat, format per les escriptores Elvira Cambrils Miralles (Premi Enric Valor 2023), Marian Díez Picó (Premi Enric Valor 2021) i la catedràtica de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant Llúcia Martín Pascual, ha elegit l’obra guanyadora per unanimitat. Així, han destacat la força expressiva del llenguatge utilitzat per l’autora, ben treballat i, alhora, transmissor d’una angoixa al servei dels sentiments dels personatges.

«En els darrers anys, s’ha fet molt visible la violència de gènere, però se n’ha parlat poc, del que ha estat la vida dels fills que hi han sobreviscut, de la manera com aquesta violència viscuda ha influït a l’hora d’intentar estabilitzar les seves vides», explica Espallargas. D’això tracta No hi ha demà, i també de les malalties mentals, algunes d’associades a les persones que han crescut en un ambient de violència, com són el TLP (trastorn límit de la personalitat) i d’altres.

«Ha estat una obra a la qual he dedicat cinc anys de la meva vida i que m’ha dut una llarga tasca d’investigació no només de documentació del tema, sinó també mirant de trobar una nova veu narrativa amb una mirada que pretén dibuixar una essència poètica enmig d’un món que es trenca a bocins. En aquest context, hi ha també un espai simbòlic, que és el de s’Albufera de Mallorca, perquè l’espai per a mi té molta més força que qualsevol altra figura literària, és un procediment simbòlic que ho tenyeix tot. Tota l’obra està contextualitzada entre Palma, la població de Sa Pobla i s’Albufera de Mallorca i tots els mites que rodegen aquesta zona», ha expressat la guanyadora. 

Montserrat Espallargas (Barcelona, 1964), llicenciada en Ciències de la Informació i Diplomada en Publicitat i Màrqueting per la Universitat Autònoma de Barcelona, periodista, escriptora i docent, ha guanyat nombrosos premis, entre els quals destaquen els prestigiosos Premi Ferran Canyameres de Novel·la d’Òmnium Cultural de 2017 i el Premi Recvll Joaquim Ruyra de Narrativa de 2016. La seua producció literària comprén la novel·la i els relats breus.