Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Rodolf Sirera guanya el XLIX Premi Ciutat d’Alcoi de Teatre Pep Cortés amb ‘Clandestins (Una història de desamor)’

28 d'Octubre de 2023

Rodolf Sirera ha guanyat el XLIX Premi Ciutat d’Alcoi de Teatre Pep Cortés per l’obra Clandestins (Una història de desamor), que serà publicada per Bromera l’any 2024. Aquest guardó s’ha donat a conéixer durant la clausura de la XXXII Mostra de Teatre d’Alcoi.

El jurat, integrat per Salvador Bataller, Víctor Alexandre i Rosa Fraj, ha decidit per unanimitat que el guanyador del premi, dotat amb 8.000 euros, siga Sirera. A més, ha valorat la qualitat de l’escriptura de l’obra i la bona execució en la construcció de la psicologia dels personatges, i també pel que fa als conflictes i les relacions que s’estableixen entre ells, com bé diu el nom de l’obra, més de desamor que d’amor.

Es tracta d’una mena de docudrama ambientat a Rio de Janeiro durant el mes de juny de 1968. L’obra retrata la tortura física i psicològica, l’abús de poder, les detencions il·legals i la incertesa típics de l’època de la dictadura militar brasilera.

El jurat també ha ressaltat la manera de l’autor d’aprofitar un marc històric real per a teixir una història possible viscuda per personatges ficticis, a més de la bona construcció i distribució de la tensió de la trama que manté el lector atrapat al llarg de tota l’obra.

Sobre Rodolf Sirera

Rodolf Sirera (València, 1948) és historiador, traductor, guionista, periodista i dramaturg. Durant els més de quaranta anys dedicats al teatre ha escrit una abundant producció dramàtica reconeguda amb nombrosos premis. Començà amb obres molt combatives, com Plany en la mort d’Enric Ribera (1974), Premi de la Crítica Serra d’Or; La pau (retorna a Atenes) (1975) i El verí del teatre (1978), la seua obra més representada i traduïda, que li obrí les portes del reconeixement internacional.

Paral·lelament ha col·laborat amb crítiques teatrals i articles d’estudi o investigació en la premsa i revistes especialitzades, com Gorg, Cartelera Turia, Destino, Primer Acto, Valencia Semanal, Serra d’Or, La Marina i, més avant, en El Temps, Levante, Pausa o Estudis escènics, entre d’altres.

Sirera està considerat un referent en el teatre valencià i un dels autors de teatre amb més projecció internacional. La seua última obra, El verí del teatre, veurà la llum el pròxim 15 de novembre en la col·lecció «Bromera Teatre». Es tracta d’una reflexió metateatral que explora la creació artística com una substància verinosa tant en el sentit literal com en el figurat, i en què analitza les dinàmiques de poder entre els éssers humans, els límits de les convencions en l’art i la vida, i la moralitat de l’acció humana.