Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Albert Martínez Artero guanya el XVIII Premi de Teatre Palanca i Roca

27 d'Octubre de 2023
Albert Martínez Artero
ha guanyat el XVIII Premi de Teatre Palanca i Roca per l’obra Autoretrat. D’aquesta manera, Martínez enceta el palmarés de la XXXIV edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. El nom de la resta de guardonats es coneixerà al llarg de les pròximes setmanes, fins al moment del lliurament dels premis, el divendres 10 de novembre, durant la gala que tindrà lloc a la sala Rex Natura d’Alzira.

El jurat, format per Salvador Bataller, Josep Julien, Marta Moreno, Josep Palomero i Jordi Verdú, ha elegit l’obra guanyadora per unanimitat, entre un total de 27 títols presentats. Aquest guardó, patrocinat per Aguas de Valencia, està dotat amb 6.000 euros.

Autoretrat narra la història de Martí, un home d’edat avançada que es decideix a pintar el seu últim autoretrat. Aquesta serà la darrera d’una sèrie de pintures que, al llarg dels anys, li han servit per a veure’s i pensar-se. La funció d’aquest quadre serà la de deixar una petjada veraç sobre qui va ser, assumint els seus clarobscurs, el passat i el present. Martí rebrà al seu estudi visitants d’un altre temps, fantasmes d’un món que va ser i ja no és, que tractaran d’ajudar el pintor amb el seu últim projecte.

«El meu avi patern dedicava llargues hores a la pintura, el meu avi matern les dedicava al seu xicotet hort. Vaig ser un observador callat i respectuós de tots dos escenaris i va calar en mi molt profundament aquella soledat creativa, eixe pensar que resideix en el fer, eixa trobada íntima amb un mateix que resulta del procés de creació d’una obra, siga aquesta un quadre o una delicada formació de solcs de terra», explica l’autor, que afirma que «potser per això gaudisc escrivint».

«Martí, el pintor de la peça –el protagonista–, té moltes coses d’aquelles presències, però també té molt de mi», expressa Albert Martínez, que admet que ha gaudit pensant i pensant-se a través de la construcció del personatge i dels seus instants. «Que aquest procés tan íntim siga, a més, valorat amb aquest premi és una cosa que em fa molt feliç. Estic, des d’un cert rubor, enormement agraït».

Albert Martínez Artero (Xirivella, 1990), des de l’inici de la seua vida professional, alterna la funció docent amb diverses tasques com a actor, director i dramaturg. Ha rebut, entre d’altres, el Premi Vila de Mislata (2013) al millor actor en La boda de los pequeños burgueses, de Bertolt Brecht. Ha dirigit obres teatrals i ha escrit, entre d’altres, Avive el seso o ¡Guerra! Per aquesta última obra va rebre el Premi Universitat de València d’Escriptura de Creació en la modalitat de teatre.