Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Elvira Cambrils guanya el XVIII Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià

26 de Maig de 2023

L’escriptora Elvira Cambrils ha sigut la guanyadora de la XVIII edició del Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià per la seua obra Argila i calç. En ella narra l'odissea de dues dones, una jove refugiada d’Àfrica i una escriptora valenciana, que forgen una història d'amor i complicitat.

Argila i calç, presentada al certamen com a Amina, el llarg viatge, és la sisena novel·la de Cambrils. Tal com ha explicat la seua autora, la història d'Amina i Blanca, les dues protagonistes, té un fort component ètic i testimonial; d'una banda, centra el focus en la tragèdia dels immigrants i en eixa gran fossa comuna en la qual s'ha convertit el Mediterrani; de l’altra, posa en valor grans escriptores valencianes contemporànies, el treball de les quals no ha sigut prou reconegut.

La Diputació d’Alacant organitza cada any aquest guardó, dotat amb 20.000 euros, en reconeixement del treball fet per Enric Valor i Vives per la normalització del valencià. Enguany, l’obra de la natural de Pego ha sigut triada pel jurat del certamen entre un total de catorze obres presentades.

El jurat d'aquesta edició ha estat presidit per Juan de Dios Navarro i ha comptat amb vocals com el diputat provincial Óscar Mengual; Rafael Poveda, escriptor i enòleg; Isabel Marcillas i María Ángeles Francés, doctores en Filologia Catalana; Vicent Ferrán García Perales, professor adjunt de la Universitat CEU Cardenal Herrera, i els filòlegs Marc Senabre i Carlos Ferrer.

Elvira Cambrils ha impartit classes com a catedràtica de Filosofia en instituts de la Comunitat Valenciana. Entre els seus relats de ficció destaquen Mira’m, Amor (Bromera, 2007) Premi Blai Bellver de Xàtiva, El bes de l’aigua (Bullent, 2010), Tot el que tinc per ballar amb tu (Bullent, 2014), A la platja de Camus (Bullent, 2018) i Aire (Aila, 2021), Premi Carmelina Sánchez-Cutillas. A més, ha rebut també el guardó Felipe Ramis per Foc a la llar (Lletra impresa, 2022), el Soler i Estruch per Vestida de lluna (Bullent, 2016) i l'accèssit lliure de Narrativa de Dones per La mar d’Essaouira (Las mujeres cuentan, 2018).