Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Els XXVI Premis Maig – Memorial Pasqual Batalla distingeixen Robert Pra i Germà Garcia

15 de Maig de 2023
Els 
Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla, convocats per la Regidoria de Normalització Lingüística en col·laboració amb l’Associació Cultural El Guitarró, han celebrat aquest dissabte al Gran Casino de Vila-real el lliurament dels premis. El tradicional premi de narrativa breu ha anat a parar a Robert Prat i Feliu, per Diari de jo, mentre que el nou guardó de novel·la curta ha estat per a Germà Garcia Belmonte, per Quan mou la carlinada. Aquest últim títol serà publicat pròximament per l’editorial Bromera.

En aquesta vint-i-sisena edició, s’han presentat 64 originals al premi de narrativa breu. El jurat d’aquesta modalitat, format per la regidora de Normalització Lingüística, Noelia Samblás; les tècniques de la mateixa regidoria, Carme Martí i Elena Chiva; el representant de l’AC El Guitarró, Pasqual Broch, i l’escriptor, Vicent Usó, ha decidit que el conte guanyador siga Diari de jo, de Robert Prat i Feliu. El premi té una dotació econòmica de 600 euros.

D’altra banda, al premi de novel·la curta, que es convocava per primera vegada i tenia una dotació de 2.000 euros, han optat un total de 24 obres. El jurat ha estat format per noms de prestigi dins de l’àmbit literari, com ara les escriptores Anna Moner i Núria Cadenes, l’editora Carol Borràs, el traductor i editor Ricard Vela i el professor de l’UJI Enric Portalés

Quan mou la carlinada, l’obra guanyadora de novel·la curta

El guanyador de la modalitat de novel·la curta, Germà Garcia Belmonte, és del Port de Sagunt, però s’ha criat i viu a Castelló de la Plana. Encara que és científic de professió, es declara humanista de caràcter. És per això que ha publicat el recull d’articles Senyals del Territori (Scito Edicions, 2018) i el llibre de relats breus Contes de la ciutat adormida (Unaria, 2021).

El Jurat valora l’obra guanyadora amb aquestes paraules: «Si observàreu els camins ara que es fa de nit, hi veuríeu un xiquet que va a peu. Sol… Així comença Quan mou la carlinada. Una obra en què Germà Garcia Belmonte ens orienta la mirada cap al paisatge de les comarques del Maestrat, els Ports i l'Alcalatén.

»L’autor fa ús d'un dels episodis més traumàtics que va patir aquesta part del nostre territori, les guerres carlines, com a excusa per mostrar la seua fascinació pel lloc. Un paisatge abandonat, amb un encant singular, ple de masos, molins, assagadors, barraques i aljubs. Tot articulat, en bona part, per quilòmetres i quilòmetres de parets de pedra seca. Un paisatge en estat de letargia que sembla que està esperant el retorn d'aquells que el van habitar.

»Així, Garcia Belmonte ens convida a descobrir les ombres de la gent del passat que el va construir en aquests indrets erms i despoblats a través d’un lèxic vivíssim, ric i fortament arrelat al territori»

El guanyador de la modalitat de narrativa breu, Robert Prat i Feliu, és de Manresa i conta que el seu interés per l’escriptura no va nàixer fins a l’any 2019, mentre acabava els estudis de Física i Matemàtiques a Viena, on va escriure la seua primera novel·la breu, Neva. Més endavant va continuar la seua formació amb el màster d’Escriptura de Guió Audiovisual a La Casa del Cine de Barcelona, on va escriure el guió del llargmetratge Simbiosi, i amb un curs d'escriptura creativa a la Universitat Autònoma de Barcelona.
 
L’acte de lliurament va estar conduït per l’escriptor i membre de l’AC El Guitarró, Vicent Usó, que ha declarat que està molt satisfet per aquesta renovació i ampliació dels premis que «ajudarà a consolidar encara més els Premis Maig – Memorial Pasqual Batalla com una cita de referència dins del panorama literari valencià, però també més enllà, al Principat i a les Illes. Així ho demostra el fet que hi aspiren 88 obres i que la novel·la guanyadora siga publicada per l’editorial Bromera, una de les més importants del nostre domini lingüístic».