Una obra sobre la Guerra de Cuba que es centra en les misèries que experimentaren els soldats de lleva.
Cuba parava molt lluny de terres valencianes, però els joves miraven l’horitzó amb por de ser enviats a l’illa per a fer el soldat. Mentre Joan, el primer de sis germans, llaurava els camps de blat o esporgava els ametlers i les vinyes, es preguntava quina seria la seua sort. La mare, la tia i l’àvia pregaven perquè li tocara un número alt en el sorteig dels soldats de lleva i es poguera quedar a la Península. Però no fou així i el van enviar a fer una guerra llunyana, a la qual partiria amb poc d’equipatge: l’esperança de tornar viu i el consol de conéixer món.
Aquesta novel·la recrea l’experiència bèl·lica dels soldats de lleva que van combatre en la Guerra de Cuba a final del segle XIX. Amb un estil sòlid, dona testimoni d’una generació marcada per la contesa i converteix aquest conflicte en un relat universal. No debades, l’obra va meréixer el Premi de Narrativa Antoni Bru d’Elx.
Una novel·la històrica que submergeix al lector en un conflicte bèl·lic, però sobretot en les condicions a les que s’enfrontaven els milicians en l’any 1895.
La història està basada en fets reals. Concretament en unes cartes escrites pel germà de la iaia materna de Colomer. L'autor les va trobar i les va utilitzar per a construir la història que ha guanyat el premi de Narrativa Antoni Bru d'Elx.