Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

«El món comença», a les llibreries

02 de Març de 2022

Arriba a les llibreries El món comença, obra amb què Marià Veloy va guanyar el Premi de Novel·la als Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2021. El món comença concentra dues novel·les en un sol llibre. La primera, sobre “Pequod & Luxemburg & Melmoth. Disfunctional But Funny Family”; i la segona sobre Toreski i el naixement de Ràdio Barcelona.

Aquesta és novel·la més madura de Marià Veloy, un exercici d'estil ple de matisos, amb què se'ns parla sobre Barcelona i la figura de Toreski. És també una novel·la irònica, a estones fosca i sempre lluminosa, sobre la paternitat i la pèrdua. En definitiva, El món comença és una obra sobre Barcelona i Toreski, una declaració d’amor a la ciutat i a la seva història amb la paternitat i el dol de teló de fons.

Al carrer Casp de Barcelona hi ha Ràdio Barcelona, fundada en 1924. A dins, hi ha l’estudi Toreski, dedicat a Josep Torres i Vilata, que es va fer famós gràcies als diàlegs que mantenia amb el Míliu, una veu infantil que reflectia la realitat social de l’època. Tot això ja ho sap el protagonista d’aquesta novel·la, en Pequod, quan cau a les seves mans una biografia d’en Toreski. Però en aquell llibre descobreix la peripècia americana de l’artista, com a cantant, transformista i ventríloc. I, a poc a poc, ens adonem que en Pequod −un home jove de la Barcelona actual− estableix un vincle amb en Toreski que té com a punt central l’experiència de la paternitat i de la pèrdua.

Marià Veloy (Barcelona, 1978) és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona, encara que fa més d’una dècada que treballa com a editor i escriptor. Autor de diverses obres de no ficció i llibres infantils de divulgació, ha publicat unes quantes novel·les, com ara Contra els homes d’acció (Més Llibres) i el poemari El quadern de l’espia, Premi Mallorca 2020. El món comença, guanyadora del Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, és el seu primer títol en Bromera.