Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Vicent Usó guanya el Premi Enric Valor de Novel·la amb 'Paradís a les fosques'

05 d'Abril de 2018

 

La novel·la El paradís a les fosques, de Vicent Usó, ha sigut la guanyadora del XXIII Premi Enric Valor de Novel·la en valencià, impulsat per la Diputació d'Alacant i amb una dotació de 20.000 €. Bromera publicarà l'obra en la col·lecció «L’Eclèctica» la pròxima tardor.

 

El paradís a les fosques explica la història de Maties Passera, un comercial d’èxit que creu que la vida consisteix a escalar posicions en l’àmbit social i econòmic, i que està disposat a qualsevol cosa per a aconseguir-ho. L’obra s’estructura en dos àmbits diferents: d’una banda, les peripècies del protagonista, el contacte que estableix amb les altes esferes de la societat, i la relació amb Carol, la seua esposa, i amb la seua mare, que queda vídua en els primers compassos de la novel·la; de l’altra, va emergint el passat fosc de la seua família, que trencarà el vel de silenci amb què tots l’havien ocultat i irromprà en la vida de Maties i li farà plantejar-se el perquè de cada cosa.

 

La novel·la qüestiona una filosofia de vida que, fins fa no res, era plenament acceptada per una gran majoria de la societat, i, segons la qual, l’èxit consisteix a aconseguir al preu que siga les diferents metes que es presenten, a establir una cursa sense final per pujar cada volta més i més amunt, a renegar dels principis ètics i dels valors de la societat si suposen un entrebanc per a l’èxit. Una manera d’entendre les coses que menysprea els detalls quotidians i el valor de les coses intangibles, i que, en la pràctica, ha donat com a resultats la corrupció política, la insolidaritat, la desestructuració social, la pobresa i la infelicitat.

 

En paraules de l’autor: «Més enllà del retrat d’uns anys concrets, El paradís a les fosques és la història d’una família on els silencis han pesat massa i durant massa temps. No es pot viure com si certs fets rellevants que ens disgusten no hagueren existit; no es poden amagar els draps bruts durant anys i més anys perquè al final, l’olor és tan fort que, per més que obrim les finestres, la casa ja no es pot ventilar. Això és el que li ocorre a Maties Passera, el protagonista de la novel·la, que, de sobte, els secrets que han modelat la història de la seua família es materialitzen i ningú no podrà controlar-ne els efectes devastadors.»

 

Aquesta obra ha sigut seleccionada pel jurat presidit pel vicepresident segon i diputat de Cultura i Educació de la corporació César Augusto Asencio i format en aquesta edició pels professors, doctors i escriptors Rosa Llorens, Isabel Marcillas, Rafael Poveda, María Ángeles Francés i Gonçal López-Pampló, amb María José Argudo, directora de l'àrea de Cultura, com a secretària

 

Vicent Usó (Vila-real, 1963), a més d’escriure novel·la, fa articles d’opinió, periodisme cultural i guions per a teatre i televisió. És un escriptor prolífic i la seua obra ha rebut els elogis de la crítica i del públic, a més d’haver estat reconeguda amb premis com el Fiter i Rossell al Principat d’Andorra o l’Andròmina de narrativa i també ha estat finalista del premi Sant Jordi de novel·la. És autor de Les veus i la boira, Premi Alfons el Magnànim de Narrativa, i un dels escriptors de l’obra col·lectiva Subsòl, les dues obres publicades en «L’Eclèctica. Des de desembre de 2017, participa en el programa de ràdio sobre llibres Plaerdemavida, d’À Punt Mèdia, amb una secció pròpia, «La bona lletra», on parla de tècniques i recursos, anècdotes i curiositats literàries.