Col·loqui amb Lourdes Toledo, autora d’Amèrica endins, sobre ensenyar a l’estranger

13 de Maig de 2019

El pròxim dimarts 28 de maig, a les 19 h, Lourdes Toledo, autora d’Amèrica endins, Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, participarà en un col·loqui sobre l’ensenyament a l’estranger, en especial als EE.UU., de la mà del sindicat STEPV. El professor i escriptor Francesc Collado conversarà amb Toledo sobre la seua experiència a Amèrica del Nord.

L’acte està dirigit a tots aquells col·lectius docents que tinguen en ment treballar a l’estranger i, en particular, als Estats Units, dins del programa del Ministeri d'Educació, Profesores Visitantes, però estarà obert a tot el públic.

Entre 2014 i 2017, Lourdes Toledo va treballar com a mestra en una escola pública de Santa Fe (Nou Mèxic) dins d’aquest programa del Ministeri, on va compaginar el seu treball docent amb l’elaboració d’un dietari de viatges i reflexions sobre la vida americana i sobre aquell racó tan peculiar d’un país divers malgrat la uniformització. Així, la trobada organitzada per STEPV convida a una conversa plena d’anècdotes de primera mà i de reflexions sobre l’aventura de ser mestres en un país estranger, en concret, als Estats Units.

Amèrica endins és un dietari de viatge i alhora un exercici d’indagació personal. Un assaig que transporta a l’Amèrica profunda, als Estats Units de l’era Trump, abans i després de l’accés d’aquest a la presidència. És la narració de la trobada de Lourdes Toledo, com a professora bilingüe, amb la realitat quotidiana, les escoles americanes, i els grans espais d’un país de contrastos i ple de sorpreses. Els seus costums ben diferents, la fascinació constant davant una natura impressionant, les desigualtats socials, el destí de la població indígena americana, la realitat dels afroamericans, l’ètica laboral, l’organització del treball, la vida social, el tarannà distant o acollidor... tot plegat, un mosaic ple de revelacions enmig d’un xoc cultural viscut amb serenitat i sobretot amb humor.

Lourdes Toledo (València, 1970) és llicenciada en Ciències de la Informació i diplomada en Magisteri en l’especialitat de Llengua Anglesa. Actualment, treballa actualment com a assessora del British Council en una escola pública de Terol, i dedica gran part del seu temps al periodisme cultural i a l’escriptura.