Les espècies evolucionen, canvien amb el pas del temps. Així ho va constatar i argumentar Charles Darwin en L’origen de les espècies. És possible que al lector li semble gratuït un llibre més sobre l’evolució. Però el que té entre les mans és una obra que intenta integrar dues grans visions de l’evolució que sovint es presenten enfrontades. D’una banda, la visió que emfatitza la contingència, els accidents congelats i la irreversibilitat, i determina una ciència eminentment històrica. De l’altra, la visió més racional, basada en la comprensió dels processos d’autoorganització semblants als d’altres sistemes físics allunyats de l’equilibri termodinàmic, i que determina una ciència estructuralista.
El resultat és una visió més rica i plural del fenomen evolutiu, en la qual es posen en evidència els paradigmes clàssics, com la generalitat del procés competitiu, l’extinció de les espècies menys aptes, el concepte de progrés i el paper dominant del gen en el procés evolutiu. Una revisió acurada de la visió més ortodoxa de l’evolució a la recerca d’explicacions teòriques que van més enllà dels límits de la biologia.
Data de disponibilitat:
Enviament gratuït a tota la península.
Temps estimat de lliurament: dos dies laborables.
Jordi Bascompte (Olot, 1967) és un biòleg i ecòleg català. Llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona, ha treballat com a professor assistent al Departament d’Ecologia de la mateixa universitat i ha sigut investigador a la Universitat de Califòrnia. Des de l’any 2000 està vinculat al CSIC com a professor de l’Estació Biològica de Doñana i des de 2015 és també catedràtic de Biologia Evolutiva a la Universitat de Zuric. Ha rebut distincions com el Premi Europeu Jove Investigador o el Premi Nacional d’Investigació Alejandro Malaspina. A Bromera ha publicat, junt a Bartolo Luque, l’assaig Evolució i complexitat.
Bartolo Luque (Barcelona, 1966) és doctor en Ciències Físiques per la Universitat Politècnica de Catalunya. Des del 2001 treballa com a investigador i professor en el Departament de Matemàtica Aplicada a l'Enginyeria Aeroespacial de la ETSE Aeronàutica i de l'Espai de la Universitat Politècnica de Madrid. Ha escrit més d'un centenar d'articles de divulgació científica en premsa i alguns llibres, entre els quals El món per un forat i Evolució i complexitat, aquest últim juntament amb Jordi Bascompte.