Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Bernat Bataller, director de Bromera: "El sector haurà de renàixer, del fang"

05 de Novembre de 2024

Tot just fa una setmana acudíem als nostres llocs de treball amb normalitat. Millor dit, amb la normalitat dels qui som o treballem a la Ribera, on, quan hi ha amenaça de pluja, tenim un ull pendent de l’ordinador i l’altre de si se n’ix el riu. Per això, el dimarts 30 d’octubre només érem una quinzena de treballadors a l’editorial, a Alzira. Afortunadament, el dia d’abans havíem donat l’opció del teletreball per a evitar desplaçaments.

La jornada començava com molts d’aquests episodis que ja hem viscut: comentant la quantitat de pluja, amb la roba banyada i pendents del cel. Les hores anaven avançant i tocava consultar la informació de les carreteres tallades i la situació dels barrancs pròxims per a veure com podia ser la tornada a casa. Les bromes típiques i tòpiques sobre si teníem prou menjar i café a les màquines per a passar la nit. Però, cap al migdia, la situació semblava complicar-se i decidírem que, les poques persones que quedàvem a l’edifici, havíem de tornar a casa. Hores després, començava la tragèdia.

Tot l’equip humà de Bromera està bé. I això és el que realment importa. Però alguns dels nostres companys continuen atrapats en una realitat devastadora que els ha deixat sense llar, sense poble, sense res.

Fent una ullada enrere, soc conscient de la importància de prendre una decisió com la del teletreball en el moment oportú. Però, per a prendre aquests tipus de decisions, necessitem informació contrastada i oficial. I no en teníem, no teníem cap avís. Ens vam haver d’informar a través dels mitjans de comunicació.

Ara és també el moment d’avaluar els danys per a Bromera i per al sector. Generem molts llocs de treball directes i indirectes, i, com la resta de sectors, hem de vetlar per mantindre la nostra activitat. Afortunadament, tenim els nostres llibres repartits en diferents magatzems, però l’editorial deu haver perdut, segurament, tot l’estoc que tenia a la distribuïdora GEA LLIBRES, situada al polígon de Riba-Roja. Hem perdut molts llibres, més de 300.000 entre tots els segells.

El colp per a un sector com el nostre pot ser molt dur. Hi ha diverses editorials que teníem els nostres fons allà. Hi ha també moltes llibreries i biblioteques que han perdut centenars de llibres. El sector haurà de renàixer, del fang, com escrivia Xavier Aliaga. La cultura, i especialment el llibre, és el refugi en què trobarem la reflexió i la força per a continuar.

Bernat Bataller

Director general