Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

«L’escola ha de formar alumnat competent, no competitiu»

19 de Juliol de 2019

«No tots som iguals, no tots aprenem de la mateixa manera, però sí que aprenem molt més i millor en companyia, les idees són millors i més productives quan podem compartir-les.»
Com a responsable de Formació LIVEducación, Luis Illueca imparteix formació en equips docents de centres d’Infantil, Primària, Secundària, Formació Professional i universitats donant a conéixer una nova manera d’interactuar amb l’alumnat: l’aprenentatge cooperatiu. Es tracta d’una metodologia que proposa un paper nou per al professorat dins de l’aula, que s’ajusta als diferents ritmes d’aprenentatge de l’alumnat, i que garanteix una millora substancial en el seu rendiment.

Primer, però, cal remarcar la distinció entre col·laborar i cooperar. Com explica Illueca, quan diem que algú col·labora en un periòdic, es tracta d’una persona que no treballa colze amb colze amb l’equip periodístic, sinó que simplement elabora escrits que poden ser d’interés per al lector, sense formar part de la plantilla. Tanmateix, la producció d’un article per part d’un equip de persones dedicades a aquesta tasca, on es reparteix la faena i es coordinen els esforços, sí que seria cooperació. En aquest cas, el resultat estarà íntimament lligat a la forma de treball i requerirà la participació coordinada dels membres.

Formar alumnat competent, no competitiu
L’aprenentatge cooperatiu és una metodologia enfocada en aquest últim sentit que planteja un canvi profund en la manera de tractar l’alumnat, i una forma d’intervindre a l’aula. Es tracta, en paraules d’Illueca, d’una adaptació total a les noves necessitats que planteja tant l’alumnat com la societat. Afig, a més a més, que l’escola ha de formar alumnat competent, no competitiu, ja que la societat i el mercat laboral demanen individus que sàpien treballar en equip, que tinguen competència lingüística per a comunicar-se adequadament i que siguen creatius.

A més a més, qualsevol docent pot aplicar aquesta metodologia a les seues classes. Per a fer-ho, només ha d’aprendre a aprendre. I, precisament, aquesta és la faena que està desenvolupant Luis Illueca en els últims anys: mostrar al professorat com apli- suplement educatiu de la revista L’Illa primavera 2019 15 car l’aprenentatge cooperatiu a l’aula i com aprofundir en la forma d’intervindre-hi.

Com comenta el formador, l’aprenentatge tradicional obliga l’alumnat a ser un simple observador del procés d’ensenyament. Només hi participa com a receptor d’informació. L’experimentació (què aprendre, com, amb qui...) està reservada a moments molt puntuals. D’aquesta manera, l’aprenentatge es fa en solitari i l’alumnat treballa per a aconseguir metes personals. L’aprenentatge cooperatiu, en canvi, es basa en la participació en grups heterogenis i en la possibilitat que desenvolupen activitats comunicatives i socials (respectar els torns de paraula, escoltar, atendre, argumentar, deixar-se ajudar...). D’aquesta manera, s’enforteix el sentiment d’equip i s’estableixen lligams afectius, per la qual cosa es millora la productivitat a l’aula i, sobretot, la implicació de l’alumnat.

Llig l’entrevista completa en l’últim número de la revista TXT.

Luis Illueca va començar a treballar com a professor de Primària i de Secundària l’any 1983. Actualment, fa classes a la universitat a futurs mestres d’Infantil i Primària. En els últims  sis anys, ha compaginat aquesta activitat amb la de formador d’equips docents de centres educatius de tot tipus. A més a més, ha participat en diferents congressos com a ponent, i realitza intervencions en diversos esdeveniments formatius, treballant amb equips directius, editorials, especialistes dels serveis pedagògics educatius, centres de formació de professorat (CEFIRE) i, també, amb la inspecció educativa.