Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XXII Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira

Obra guanyadora
 
Els embolics dels Hoover

 

Joaquim Biendicho

 

tl_files/autors/JoaquimBiendicho.jpg 

 

Joaquim Biendicho

Joaquim Biendicho (Tarragona, 1964) és llicenciat en Geografia i història i actualment imparteix aquesta disciplina en un institut de Secundària a Tarragona. La seua primera incursió en la literatura va ser amb la novel·la 1937 (Proa, 2009), un relat que narra diferents històries de la reraguarda rural durant la Guerra Civil, pel qual va obtenir el Premi Calders de Literatura Catalana. Amb Els embolics dels Hoover, la seua segona obra, ha guanyat el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira.

 

 
 

  

Els embolics dels Hoover

 

Amb un llenguatge àgil i ple de tocs d’humor, Els embolics dels Hoover ens acosta les aventures d’uns personatges ben singulars que es mouen a ritme frenètic per diferents ciutats turístiques. Tot comença quan Andreu Farré rep per casualitat l’encàrrec de fer de guia turístic de les dues filles del multimilionari senyor Hoover en un creuer que fa tota la família per la Mediterrània. Les dues joves no són gaire agraciades i la seua intenció és caçar una parella. El senyor Hoover, nord-americà i jueu, està casat en segones núpcies amb Adsija, una musulmana encegada per les modes espirituals, sobretot pel tantra i la meditació. Quan arriben a Mònaco, una de les filles dels Hoover fuig amb el malabarista que entreté el passatge. S’inicia així la recerca de la jove per Mònaco, Venècia i finalment Marràqueix, encapçalada pel senyor Hoover, que s’oposa a aquella relació. Andreu Farré es veurà arrossegat en aquell periple de final incert. Aquesta pintoresca persecució permet descobrir les ciutats per on viatgen i el caràcter estrafolari dels protagonistes.

Al mateix temps, la senyora Hoover, que ha abandonat el creuer i es troba a Barcelona amb la segona filla, coneix el terapeuta Santos. Adsija descobreix que aquest personatge extorsiona les seues víctimes mitjançant la hipnosi i intentarà desemmascarar-lo fent de detectiu segons algunes de les estratègies que ha vist en alguns films de Woody Allen.

 

 

   

 

Declaracions de Joaquim Biendicho

 

«En Els embolics dels Hoover he volgut fer una cosa completament diferent del que havia escrit fins ara. La novel·la està ambientada en l’actualitat, està escrita en quatre primeres persones, els diàlegs furten el protagonisme a les descripcions, l’argument deixa de ser fonamental i els diàlegs i les situacions flueixen de manera natural cap a l’optimisme i el bon humor. El repte ha estat que la narració flueixi de manera natural, sense entrebancs.»

«La lectura de Mark Twain, Cheever, Salinger, Bernhard, Tabucchi, Coetzee, Vonnegut, Vila-Matas, Modiano i J. Roth han estat fonamentals a l’hora d’escriure Els embolics dels Hoover.»

«Encara no he acabat de pair el que significa guanyar un premi amb tant de prestigi com el Ciutat d’Alzira. Però pensar que aquest mateix premi l’han guanyat autors tan importants per a mi com Manuel Baixauli o Joan Pons és tot un luxe». 
 

 

                                                                  Joaquim Biendicho
                                                                     DESCÀRREGA

                                                          (JPG, RGB, 300 dpi, 676 Kb)