Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XXVII Premi de Narrativa Constantí Llombart

Premis Ciutat de València 2007 - EDICIONS BROMERA

XXVII Premi de Narrativa Constantí Llombart

Obra guanyadora

Més enllà de
San Francisco

Toni Mollà




Toni Mollà

Toni Mollà

Toni Mollà (Meliana, 1957) és llicenciat en Periodisme i doctor en Sociologia. És autor d’obres assagístiques com ara La utopia necessària (Premi Rovira i Virgili i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians). Ha conreat el periodisme literari en Converses inacabades amb Joan Fuster i El Genovés. Quant a la sociologia de la llengua i de la comunicació, s’han de destacar, entre altres, La política lingüística a la

societat de la informació (ed.), Manual de sociolingüística, Quina política lingüística? i Quina televisió pública?. És també coautor de Nosaltres, exvalencians. En el camp del dietarisme, ha publicat Espill d’insolències (Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta) i Quadern d’entretemps.


Més enllà de San Francisco

Més enllà de San Francisco és, formalment, un llibre de viatges. En concret, sobre les experiències d’un viatge per Califòrnia i Nevada a la tardor de 2008, coincidint amb la campanya electoral que va portar Barack Obama a la Casa Blanca. Escrit en forma de dietari, Més enllà de San Francisco és també un gran reportatge sobre la costa oest americana i els mites de la generació de l’autor, molt influïda per la música, la literatura, el cinema i determinats moviments d’origen americà, com la campanya pels drets civils, la New Left, el nou periodisme o la beat generation. En un viatge en cotxe per la costa i l’interior de l’estat governat per Schwarzenegger, amb etapes a Carmel, Big Sur, Santa Barbara, Los Angeles, el desert de Mojave, Las Vegas, Solvang o el mateix San Francisco, l’autor esdevé el seu propi personatge a la recerca d’una identitat polièdrica i d’una felicitat imaginada. Entre l’anàlisi de la realitat sociològica americana i l’autoficció, el llibre recull una experiència vital intensa en què el lector trobarà apunts de viatges, però també assaig cultural, descripció periodística i fets emotius molt a prop de la narrativa de ficció.


Declaracions de Toni Mollà

«Més enllà de San Francisco és un llibre que vol situar-se, si se’m permet, més enllà dels gèneres literaris. La vella diferència entre ficció o no-ficció, per exemple, o entre narrativa i assaig, ja fa temps que va esclatar en cent pedaços. Jo he volgut aventurar-me pel camí de les costures i les fronteres literàries creatives i difuses. El viatge, real i metafòric, ofereix la possibilitat de jugar als equívocs i a un desdoblament de personalitat que, literàriament, em fascina.»

«D’altra banda, Califòrnia sempre ha estat una destinació mítica per a mi. Un paisatge “mediterrani” amabilíssim acull al viatger a la recerca dels mites de la seua formació sentimental i intel·lectual. A la carretera, seguint les petjades de Jack Kerouac i tants altres malalts del desplaçament, a Califòrnia em vaig sentir part d’un món que, per culpa de la distància dels prejudicis, ens és massa llunyà.»

© Edicions Bromera, 2009