Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

VIII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil

Premis Ciutat d'Alzira 2003 - Dolors Garcia i Cornella - EDICIONS BROMERA

Joan Pla
 

VIII Premi Bancaixa
de Narrativa Juvenil


Guanyador amb la novel·la
L'esclau del Mercadal

Dolors Garcia i Cornellà


Logo Narrativa JuvenilFinalista amb la novel·la
L'escola secreta

Mariano Casas
(PG, RGB, 300 dpi, 501 Kb)

Dolors Garcia i Cornellà

Dolors Garcia i Cornellà (Girona, 1956) és llicenciada en psicologia i treballa de tècnica d’educació a l’Ajuntament de Girona en el programa d’Educació Ambiental i Recursos Educatius de la Ciutat. L’any 1985 va guanyar el seu primer premi literari, el Just Manuel Casero, amb el llibre Albert, cosa que la va decidir a dedicar-se intensament a la literatura. Actualment té prop de quaranta llibres publicats, tots ells de literatura infantil i juvenil.

Al llarg de la seua carrera, ha rebut nombrosos guardons, entre els quals consten El Vaixell de Vapor 1986 per El drac de Bagastrà, el Ciutat d’Olot de Contes Infantils 1992 per Frifit o el Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil 2001 per Sense cobertura.

L’autora ha estat guardonada en dues ocasions amb el Premi Josep M. Folch i Torres: el 1996 per Contes per a una cama trencada i el 2000 per La nit de les dues-centes mil llunes. També ha guanyat en dues ocasions el Premi Lola Anglada de Narrativa de Terrassa: el 1998 pel seu llibre Sopa de nit i el 2001 per De tot cor.

Ha rebut el VIII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil per L’esclau del Mercadal.

Més informació: www.dolorsgarciaicornella.com


L’esclau del Mercadal

A la Girona de l’any 1336, un jove cristià, un jueu i un esclau es fan amics. Pels carrers i places de la ciutat medieval, Hug, Jucef i Suliman viuran una amistat marcada per les dificultats pròpies d’una època sotmesa a la intolerància, a la incomprensió, a les revenges i, en part, a l’odi entre diferents societats i cultures.

En el rerefons de la novel·la, a més dels tres protagonistes, hi ha una ciutat en creixement, uns personatges i una manera de viure i de treballar que ens acosten sense dificultat a aquesta època tan reculada. Malgrat haver passat gairebé set-cents anys, els problemes que comporta la profunda amistat dels tres joves es poden considerar, malauradament, d’absoluta actualitat.


Declaracions de Dolors Garcia i Cornellà

«L’esclau del Mercadal és la meva primera novel·la històrica i estic segura que no serà l’última. La història em fascina i m’apassiona perquè penso que en podem aprendre moltes coses. També crec que, encara que passi a Girona, el llibre es pot llegir i entendre en qualsevol lloc del món.»

«El tema de l’esclavitud en aquestes èpoques m’interessa especialment perquè s’ha tractat molt poc. Sempre que parlem d’esclaus, pensem en els esclaus romans o en els esclaus africans dels Estats Units. Però, a les nostres terres, va ser un fet força habitual a l’època medieval. Tot i així, m’ha costat moltíssim trobar-ne informació.»

«Per mi, escriure és una afició, un refugi, una vocació, un ofici, però, per damunt de tot, és una necessitat.»


Veredictes PLCA 2003
Pàgina


Edicions Bromera, 2003