Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

VII Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta

Premis Ciutat d'Alzira 2004 - Josep Iborra - EDICIONS BROMERA

VII Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera AltaObra guanyadora
El repte de la integració

Antoni Corominas


Antoni Corominas


(JPG, RGB, 300 dpi, 1,2 Mb)

Antoni Corominas

Antoni Corominas i Díaz (Castellar del Vallès, 1961), especialista en Psiquiatria i Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, és cap del Servei de Salut Mental de la Fundació Privada Hospital de Mollet i professor del Màster de Psicopatologia Clínica de l’Adult a la Universitat Autònoma de Barcelona.

És autor de l’assaig Els pecats capitals del psiquiatre, que va obtenir una menció especial del jurat del Premi Revista Idees d’Assaig breu en la primera edició i es va publicar el 2003.

La seua activitat científica i clínica s’ha centrat en el camp de l’angoixa. També ha investigat en l’àmbit de l’hospitalització parcial en Salut Mental, i ha obtingut el premi al millor treball de la convocatòria de 1999 de la Unió Catalana d’Hospitals per l’estudi «Un nou indicador de qualitat assistencial en salut mental i hospitalització parcial: l’índex del sentit del flux assistencial». Amb El repte de la integració. Narcisisme, paranoia, seducció i diglòssia en la immigració del nou mil·lenni ha obtingut el VII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta.


El repte de la integració

Els trastorns o les alteracions de la personalitat que estan descrits de forma bastant precisa per part de la psicologia i la psiquiatria podrien caracteritzar també determinades maneres de fer de grups socials o països, especialment quan topen amb altres cultures. És llavors quan podem detectar elements narcisistes, paranoides i histriònics, sobretot en les societats «receptores».

L’autor planteja que aquest tipus de manifestacions poden esdevenir encara més rudimentàries, primàries i perilloses quan afecten un col·lectiu o una societat que quan apareixen en l’àmbit individual.

Així, aquest assaig analitza les contingències derivades d’aquest fenomen en el context dels fluxos migratoris actuals, partint de les experiències recents en el nostre entorn, especialment en el camp lingüístic i religiós, tot suggerint fórmules per a prevenir o minimitzar l’aparició d’aquesta mena d’«emmalaltiment» social. L’obra s’orienta des d’una perspectiva autocrítica, oberta i integradora que pretén situar valors com el respecte a la dignitat i els drets humans, l’obertura al canvi i a l’evolució de la pròpia cultura mitjançant l’aportació de les altres, per damunt de magnificar la diferència, la por de la dissolució del que ens és propi o l’ancoratge en suposats elements o costums irrenunciables.


Declaracions d’Antoni Corominas

«Durant els darrers anys de pràctica assistencial en psiquiatria m’ha cridat l’atenció la similitud entre alguns dels trets que caracteritzen les alteracions del caràcter i el que en podríem anomenar corrents d’opinió, reaccions i suposades maneres de fer comunes a un grup social o cultural. He volgut agrupar en tres grups les alteracions que crec que reprodueixen o exemplifiquen millor aquests paral·lelismes: el narcisisme, els trets paranoides i els relacionats amb la seducció histriònica.

»Tot analitzant la manera com ens comportem individualment i col·lectiva en trobar-nos amb nouvinguts, podem detectar en àmbits especialment sensibles com la llengua i la religió com afloren elements dels tres grups patològics esmentats.

»Al llarg del text, i especialment en la part final, he pretès reflexionar des de l’autocrítica i suggerir fórmules o modificacions en les actituds d’acollida del fenomen migratori que podrien ajudar-nos a avançar cap a una autèntica integració.»


Veredictes PLCA 2001Pàgina


© Edicions Bromera, 2005