Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca


Obra guanyadora
Acompanya'm en la nit

Pepa JuanPepa Juan

DESCÀRREGA

(JPG, RGB, 300 dpi)

L'autora

Pepa Juan (València, 1962) és actriu, directora teatral i escriptora. Va estudiar a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València i la seua faceta professional s’ha desenvolupat en el món de l’actuació, el teatre, la televisió i el cinema. Actualment, treballa com a professora a l’Escola de l’Actor, l’Escola de la Sala Escalante i l’Escola de Teatre de l’Alcúdia, alternant la docència amb les funcions de l’obra Cinc actrius lligen Rodoreda, de la qual signa la dramatúrgia i la direcció i en què també participa com a actriu.

 

En 2013 va fer la seua primera incursió en la literatura, centrada en el relat curt, on ha estat reconeguda en diverses ocasions amb guardons com el Premi de Relat Curt de la Junta Municipal de Russafa en 2015 o l’accèssit del Premi de Relats Curts del Puig de Santa Maria en 2016. Acompanya’m en la nit és la seua primera obra dramàtica.


L’obra

Acompanya’m en la nit és una obra suggeridora, plena d’intriga i amb pinzellades d’humor i surrealisme. El text se centra en una parella major, antics propietaris d’un teatre-circ ambulant. Amb només quatre escenaris, barrejant escenes del present i del passat, reviurem esdeveniments clau que van marcar les seues vides, així com secrets que mai s’han atrevit a confessar.

L’obra comença en un descampat als afores d’un poble amb una parella d’ancians, antics propietaris d’un teatre ambulant. Ella viu angoixada per un fet del passat, una xiqueta morta en un poble on havien actuat durant uns dies i la sospita de si ell hi estava implicat. Amb l’objectiu d’esbrinar alguna cosa d’aquella mort que la turmenta, contacta amb un guàrdia civil i estableixen una relació peculiar. Ell, a banda de memoritzar dates i dades de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial, es proposa perdre pes, i va a la consulta d’una metgessa perquè l’ajude. Així, establirà amb ella una relació també molt particular.

Es tracta d’una obra sobre la memòria, els secrets, les obsessions i la incapacitat de ser feliços, però també sobre la comprensió entre les persones, les il·lusions i l’esperança.

 


Declaracions de l'autora

«Acompanya’m en la nit parla, entre altres coses, de la memòria, un tema que m’interessa i que està i, intuïsc, estarà present en les meues obres. Què recordem del passat i què no? Quines coses recordarem en el futur i quines no, d’aquest present que ara vivim? Hi ha records amagats que, de sobte, ixen a la superfície. Per què just en un moment determinat? Què és el que fa que emergisquen? Potser la suma d’aquests records és realment el que ens va conformant com a individus únics?»

«En Acompanya’m en la nit, a més d’estar la memòria individual, els fets que han marcat una part important de la vida dels dos personatges, també es fa referència a la memòria col·lectiva: la infantesa i la joventut dels personatges transcorre en la postguerra. I els afusellaments ordenats pel dictador toquen al nostre protagonista d’una manera especial. També apareixen en l’obra els cadàvers exhumats de les foses, tristament d’actualitat després d’haver passat tants anys.»

«El premi suposa per a mi una gran sorpresa i és un autèntic plaer pensar que els membres del jurat han connectat amb aquest text. Quan em vaig posar a escriure, només escrivia relats, pensant que, algun dia, quan en sabera un poc més, em llançaria a la novel·la. Per trajectòria professional, la meua tasca s’ha desenvolupat en el món de l’actuació, així que el més normal era que escriguera teatre, però em feia respecte, em semblava molt difícil. Aquest estiu, en veure els Premis Ciutat d’Alzira, em vaig decidir i em vaig posar davant el full en blanc, plena de vertigen.»

«Em fa molta il·lusió que em publique Bromera. Espere amb ansietat el dia que el llibre estarà fet i a la venda. A més de tot això, tindre el Premi Palanca i Roca i la publicació em servirà d’aval per a intentar que es puge a l’escenari.»

 


© Edicions Bromera, 2017