Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XV Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta

XV Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta


Obra guanyadora

Mediterrànies
Mites, paisatges, escenaris i memòries d'allà on mor el dia

Eduard MiraEduard Mira

DESCÀRREGA

(JPG, RGB, 300 dpi)

L'autor

Eduard Mira (València, 1945) és doctor en Geografia i Història, a més d’escriptor i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, des d’on participa actualment en els actes en homenatge a Joan Roís de Corella que promou i organitza l’entitat. Ha sigut professor a la Universitat d’Alacant, professor visitant a les universitats de Cambridge i de Londres i al Col·legi d’Europa a Bruges. Ha dirigit els instituts Cervantes de Nàpols i de Brussel·les i ha sigut membre del Col·legi d’Experts en Patrimoni Cultural del Consell d’Europa.

En el terreny literari, ha publicat dos llibres de narracions curtes, un assaig i dues novel·les, una de les quals, Escacs de mort, distingida amb el Premi Alfons el Magnànim i editada per Bromera.
 


L'obra

Mediterrànies ens proposa un gran viatge per les riberes i els temps de la Mediterrània que enllaça les arrels de les seues cultures i religions, des dels orígens fins a l’actualitat.

Estructurat en tres grans apartats («Un viatge als orígens», «Riberes pròximes» i «Altres terres i altres aigües»), el treball enllaça mitologia, creences, arqueologia, geografia, costums, economia, literatura, filosofia, arquitectura, arts plàstiques amb els respectius estils, creadors i moviments... El llibre desgrana un discurs molt personal sobre com s’han forjat les cultures europees, amb referències al que expressaren bona part dels personatges protagonistes, reals o mítics, comentats amb un relat amé, amb constants anades i tornades a través del temps.
 


Declaracions d'Eduard Mira

«A l’hora d’escriure aquest llibre, vaig tenir molt clar que allò que volia fer era un assaig literari que recolliria tant lectures com reflexions pròpies i experiències personals i que tractaria la història, la geografia i la societat que ens són pròximes dins d’un context mediterrani i europeu en sentit ampli».

«El premi d’assaig que promou la Mancomunitat de la Ribera Alta dins dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira s’adequava perfectament als meus propòsits, alhora que el prestigi, tant del premi com de Bromera, que publicaria l’obra guanyadora, suposava un atractiu valor afegit.»

«El llibre resumeix un llarg periple intel·lectual i vivencial meu, una mena de dèria intel·lectual, sensorial i anímica que m’ha acompanyat des de fa dècades. Reflexiona sobre el binomi entre l’interior i les perifèries ibèriques i europees i hi destaca la importància de la mar.»
 

 


© Edicions Bromera, 2013