Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XXIII Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira

Obra guanyadora
 
La trampa del desig

 

Urbà Lozano

 


 

DESCÀRREGA

(JPG, RGB, 300 dpi, 676 Kb)

 

 

Urbà Lozano

Urbà Lozano (Alginet, 1967) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València. Té com a activitat professional l’ensenyament en Educació Secundària. La seua primera incursió en l’activitat literària fou la novel·la La màquina ronca, amb la qual guanyà el Premi Vila de Puçol 2005. Amb el recull de contes Femení singular aconseguí el Premi Vila de Teulada de Narrativa Curta 2006. Posteriorment publicà Plagis, obra guardonada amb el Premi Ciutat de València 2008. L’any 2009, el seu conte Al dau i als bous va ser inclòs en l’obra col·lectiva Dotze bitlles i un bitllot, publicada amb motiu de la Trobada d’Escriptors al Pirineu.

 

Com a membre del col·lectiu Unai Siset, participà en Subsòl, obra editada l’any 2010. Amb La trampa del desig, ha aconseguit el XXIII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira. 


La trampa del desig

 

Daniel i Mirsada coincideixen en un embús de trànsit. Vénen de mons ben diferents i tenen un passat convuls, però el destí ha volgut que es troben. Daniel estudià medicina perquè la família volia per a ell un treball de prestigi, i li buscaren una dona digna i l’empentaren a entrar en política per a prosperar més i més ràpid. Però Angie, la seua voluptuosa secretària, s’encreua en el seu camí i altera els seus plans de futur.

De la seua banda, Mirsada és una refugiada bosniana que es va escapar de la brutalitat de la guerra que desintegrà Iugoslàvia. Però quan arriba a les nostres terres, la cobdícia i la violència generades per aquell enfrontament bèl·lic continuen posant en perill la seua vida. És per això que decideix fugir de nou per salvaguardar el seu fill de pocs mesos d’aquell remolí de violència que els persegueix.
L’atzar entrellaça les vides dels dos protagonistes i els submergeix en una relació de convivència estranya. Però l’aparent placidesa es veurà de nou alterada per uns inquietants sobres anònims que rep Daniel i que li retrauen passatges foscos de la seua vida anterior. També Mirsada resultarà implicada en aquesta intriga amb desenllaç imprevisible.


A partir d’un fil argumental narrat en present, La trampa del desig captiva el lector amb un llenguatge viu i una prosa poderosa, rica en expressions populars i farcida amb passatges de gran sensualitat, que ens desvela els anhels més profunds que tots covem al nostre interior.

 

 

Declaracions d'Urbà Lozano

 

«El desig de qualsevol tipus (sexual, de poder, de llibertat, d’estabilitat...) és el que empenta les persones. La manca d’al·licients i de metes ens paralitza, de manera que tots busquem la materialització d’uns anhels per sobreviure. De vegades es tracta de desitjos comuns a molta altra gent, i d’altres, d’obsessions molt particulars. Amb La trampa del desig, a més de contar una història, intente compendiar tot tipus d’obstinacions amb la finalitat que el lector reflexione sobre les passions humanes.»

«Concep la creació literària des d’una perspectiva lúdica (és imprescindible que ho passe bé mentre escric), per això sempre intente posar-me reptes. La finalitat de tot escriptor ha de ser construir peces fàcils de llegir encara que això implique més dificultats a l’hora d’escriure-les. Per a aconseguir-ho, no hi ha cap més secret que coure-ho tot a foc lent, molt lent, rellegint i corregint tantes vegades com calga fins que tot encaixe i siga ponderat.»

«La característica fonamental de l’obra és l’ús d’un llenguatge molt treballat, especialment en els passatges dialogats, en els quals faig tot el possible per reproduir la parla quotidiana posant molta cura perquè el perfil de cada personatge siga adequat al registre que fa servir. Així, la novel·la també persegueix l’objectiu de mantenir vius, o fins i tot recuperar, girs i expressions que s’estan perdent pel calc sistemàtic de solucions castellanes o angleses.»