Obra guanyadora
L’enigma de la llibertat.
Una perspectiva biològica i evolutiva de la llibertat humana
David Bueno i Torrens
David Bueno i Torrens
(JPG, 300 dpi 933 Kb)
David Bueno i Torrens
David Bueno i Torrens (Barcelona, 1965) és doctor en biologia, especialista en genètica i en biologia del desenvolupament. Actualment és professor i investigador de la Universitat de Barcelona i membre del Centre d’Estudis i Recerca en Conflictologia (CREC) de la Universitat Oberta de Catalunya. La seua recerca se centra, a nivell experimental, en el desenvolupament del cervell, i a nivell teòric en la relació entre la biologia i la conducta humana, fonamentalment respecte la llibertat i els conflictes humans.
Ha publicat uns quaranta-cinc articles científics especialitzats i diversos llibres de divulgació, entre els quals Gens i genoma i Òrgans a la carta i Convivint amb transgènics. També ha publicat una trentena de llibres de text per a estudiants i ha participat en l’elaboració de diverses obres enciclopèdiques. Col·labora amb diversos mitjans, entre els quals, els diaris Avui i Público; i condueix una secció periòdica d’actualitat científica al programa Eureka! de COMRàdio.
L’enigma de la llibertat. Una perspectiva biològica i evolutiva de la llibertat humana
Ja fa temps que se sap que els gens determinen el color de la nostra pell, el grup sanguini i el sexe. I ara s’ha començat a veure que també influeixen, i fins i tot determinen, aspectes realment complexos del nostre comportament, els quals tradicionalment s’havien desvinculat de la nostra biologia, com la tendència sexual o la fidelitat vers la parella. Hi ha cap relació entre l’espiritualitat, les tendències polítiques i els gens? Per què ens preocupa tant la nostra llibertat, i per què al mateix temps que l’anhelem sovint ens atemoreix, especialment la dels altres? És possible que la selecció natural, en el decurs de l’evolució, haja afavorit totes aquestes característiques que considerem tant típicament humanes, com el sentiment de llibertat? Tanmateix, som realment lliures?
En un viatge fascinant a les intimitats biològiques de la nostra espècie, L’enigma de la llibertat ens acosta a la base biològica i evolutiva d’una de les característiques que ens és més preuada, la nostra llibertat. I, a diferència d’alguns corrents deterministes instaurats en certs cercles científics, ens proposa que aquesta és la millor adaptació que l’evolució ens ha oferit per garantir la nostra supervivència, de la qual en podem treure un bon profit.
Declaracions de David Bueno
«El coneixement i la difusió cultural de la ciència són clarament imprescindibles per garantir la nostra llibertat d’opinió i elecció en un món en què la ciència i la tècnica tenen un paper clarament destacat. Aquest és el motiu principal del meu compromís, des de fa ja un grapat d’anys, amb la divulgació i la socialització de la ciència. I aquest és el motiu pel qual em sento tant orgullós d’haver guanyat aquest premi, del qual espero ser-ne mereixedor, i d’entrar a formar part de la llista d’autors que m’han precedit.»
«Poques paraules han omplert tantes pàgines de llibres, tants eslògans publicitaris i tants pamflets i cartells polítics com llibertat. És una paraula que de ben segur ens fa vibrar a tots, malgrat presenti una paradoxa interessant: acostumem a vibrar en positiu quan pensem en la nostra llibertat, però sovint la llibertat dels altres ens atemoreix. Cada cop que pensem en la nostra llibertat contribuïm a modular la nostra ment, i ens fem un xic més lliures. Espero que aquest llibre de divulgació de la ciència, amb la hipòtesi biològica i evolutiva que presenta, pugui contribuir a eixamplar l’horitzó comú de llibertat, i esdevingui un granet més d’aquest fabulós camí emprès per l’espècie humana.»