Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

XIX Premi Europeu
de Divulgació Científica
Estudi General

 
Obra
guanyadora

Jugar a ser déus

Salvador Macip
i Chris Willmott


Salvador Macip i Chris Willmott

DESCÀRREGA

(JPG, RGB, 300 dpi)
 


Els autors

Salvador Macip (Blanes, 1970) és metge, investigador i escriptor. Va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona, on també es va doctorar en Genètica Molecular. Es va iniciar en la recerca sobre el càncer a l’hospital Mount Sinai de Nova York, que actualment continua en el grup que dirigeix a la Universitat de Leicester (Regne Unit). Ha publicat cinc novel·les, un recull de contes, dos llibres infantils i un mètode per a aprendre anglés, pels quals ha guanyat premis com el Vall d’Albaida, el Vila d’Almassora, el Joaquim Ruyra o el Carlemany. En el camp de la divulgació científica, és autor de tres llibres i col·labora regularment en la premsa escrita i la ràdio. Més informació a www.macip.org.

Chris Willmott (Guildford, Regne Unit, 1967) va enllestir el seu doctorat sobre la resistència als antibiòtics a la Universitat de Leicester (Regne Unit), on va tornar l’any 2000 com a professor del Departament de Bioquímica. Els seus estudis se centren en el camp de la bioètica i la representació en els mitjans de comunicació dels nous descobriments biomèdics. Amb aquesta obra, els autors han guanyat el XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General.


L'obra

Allargar l’esperança de vida més enllà dels cent anys, la clonació d’humans, la medicina regenerativa, les anàlisis prenatals... Són molts els descobriments revolucionaris en el camp de la biomedicina que ens prometen una millora important de la qualitat de vida, però a la vegada poden provocar canvis que alteraran per sempre la societat. És important que valorem l’impacte que tindran i decidim si ens interessa el preu que haurem de pagar pels beneficis que ens ofereixen. Si no considerem totes les possibles conseqüències, podem acabar fàcilment atrapats en un futur distòpic.

Aquest llibre parla de les àrees més innovadores de la recerca biomèdica, començant cada capítol amb un cas que descriu la possible aplicació d’alguna d’aquestes noves tècniques. Després, convida el lector a pensar sobre les implicacions que se’n poden derivar i presenta la situació des del punt de vista científic i la seua importància ètica i social. El capítol es tanca amb un sumari d’arguments a favor i en contra dels canvis que cada descoberta biomèdica ens presenta.

Així doncs, més que donar respostes, els autors plantegen preguntes i, sobretot, proporcionen la informació necessària al lector per tal que les puga respondre. I és que ambdós creuen fermament que només aquells que entenguen la rellevància moral i social dels nous avenços científics podran participar en el debat i contribuir a decidir quin camí ha de prendre la humanitat en el futur.


Declaracions dels autors

«El nostre llibre es va gestar de manera accidental, gràcies a una conversa de passadís que els dos autors vam mantenir fa uns anys al Departament de Bioquímica de la Universitat de Leicester, en la qual vam parlar sobre l’impacte social d’alguns descobriments científics recents. En aquell mateix moment se’ns va acudir que podria ser interessant valorar en un llibre com la ciència canvia les nostres vides i cap a on està portant la societat. En Salvador Macip havia publicat ja algunes obres de divulgació i en Chris Willmott és un expert en bioètica i comunicació, per tant, ens va semblar que escriure plegats sobre aquest tema podria ser una experiència enriquidora. Immediatament ens vam posar a seleccionar els temes que ens van semblar més atractius i vigents.»

«Estem molt orgullosos d’haver rebut el Premi Europeu de Divulgació Científica per aquesta obra. Per a nosaltres, és la confirmació que hi ha un interès per conèixer més dades sobre què fan els científics i, sobretot, ganes de participar en el debat social que tots aquests avenços generen. El premi permetrà que el llibre arribi a un públic més ampli, una de les parts més difícils de la divulgació, i per això volem agrair especialment al jurat que l’hagi escollit i ens hagi permès així sumar els nostres noms a l’il·lustre palmarès d’aquest guardó.»


© Edicions Bromera, 2013