Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Premis Literaris Ciutat de València

PREMIS LITERARIS CIUTAT DE VALÈNCIA 2024 XLII EDICIÓ

1. La present convocatòria té per finalitat regular la concessió dels Premis Literaris “Ciutat de València” en la seua XLII edició i es regirà segons el que preveu la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la indicada llei, per l'ordenança general de subvencions de l'Ajuntament de València i els seus organismes públics (OGS) aprovada per acord del 28 de juliol de 2016 i publicada en el BOP el 2 de novembre de 2016, sent el procediment seguit el règim de concurrència competitiva.

La present edició comprén les modalitats següents:

- Premi de narrativa en valencià Isabel de Villena.
- Premi de narrativa en castellà Vicente Blasco Ibáñez.
- Premi de poesia en valencià Maria Beneyto.
- Premi de poesia en castellà Juan Gil-Albert.
- Premi de teatre en valencià Eduard Escalante.
- Premi de teatre en castellà Max Aub.
- Premi d'assaig en castellà Celia Amorós
- Premi d'assaig en valencià Josep Vicent Marquès.
- Premi de còmic Josep Sanchis Grau. El crèdit pressupostari a què s'imputa l'import total de 82.000,00 EUR serà amb càrrec a l'aplicació pressupostària BP730 33400 48100, denominada ‘transf. premis, beques, pens. estud.investig.’ del vigent pressupost municipal i la despesa del qual s'aplicarà al expedient comptable ref. GASTOS/2024/0000016304 i número de document comptable 2000002031.

2. Podran presentar-se als premis de narrativa totes les obres (novel·les i contes) escrites en algun dels idiomes especificats en el punt anterior, l'extensió de les quals no siga inferior a 150 pàgines de grandària DIN A4, lletra Times New Roman, cos 12, a espai i mig, ni superior a 400.

3. Podran presentar-se als premis de poesia totes les obres escrites en algun dels idiomes especificats en el punt 1 amb una extensió mínima de 400 versos.

4. Podran presentar-se als premis de teatre totes les obres escrites en algun dels idiomes especificats en el punt 1, amb una extensió que, escenificades, tinguen una durada pròpia de les representacions teatrals.

5. Podran presentar-se als premis d'assaig totes les obres (textos filosòfics, de pensament, aforismes, diaris, memòries…) escrites en algun dels idiomes especificats en el punt 1, l'extensió de les quals no siga inferior a 150 pàgines de grandària DIN A4, lletra Times New Roman, cos 12, a espai i mig, ni superior a 400. Queden expressament excloses les tesis doctorals i l'àmbit de la investigació.

6. Podran presentar-se al premi de còmic totes les obres escrites en algun dels dos idiomes especificats en el punt 1. S'ha d'enviar un projecte en pdf d'entre 16 a 20 pàgines acabades per una sola cara, l'extensió final de la qual, per al que resulte guanyador, serà d'un mínim de noranta-sis (96) pàgines. El projecte podrà presentar-se en blanc i negre o color, i ha de contindre les pàgines acabades, amb el seu corresponent títol, en format 17 x 24 cm; a més s'adjuntarà una sinopsi detallada de 1.000 paraules mínim amb el contingut de la història completa. La grandària de tots els arxius no excedirà els 100 MB.

El projecte que resulte guanyador haurà d'entregar-se acabat set mesos després de la data de la fallada. En cas de no presentació en el termini indicat, d'haurà de retornar la quantia del premi.

7. Podran participar en estos Premis Literaris Ciutat de València les persones físiques de qualsevol nacionalitat i residència que no estiguen sotmeses a alguna de les causes de prohibició per a obtenir la condició de persones beneficiàries que establix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. A este efecte, i amb caràcter previ a l'aprovació de l'acte administratiu de concessió del premi, les persones que resulten premiades acreditaran trobar-se al corrent de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social i no ser deutores per resolució de procedència de reintegrament.

En el cas que un menor d'edat siga el guanyador de qualsevol categoria dels Premis Literaris Ciutat de València, els requisits descrits en el paràgraf anterior, hauran de ser acreditats pel pare/mare o tutor/tutora legal.

8. S'exclouran com a aspirants els qui hagen obtingut qualsevol dels Premis Literaris “Ciutat de València” en l'edició immediata anterior. Així mateix, no podran presentar- se obres de persones que hagen mort abans de l'obertura del període de presentació d'originals.

9. Les obres presentades han de ser originals i inèdites, i, en el cas de les obres de teatre, no estrenades, ni donades a conéixer en lectura pública, ni editades en cap format, abans de la concessió del premi.

Pel que fa a l'originalitat, estarà referida al fet de la novetat objectiva de l'obra en el moment de la seua creació. Igualment no es podran presentar obres creades o modificades amb intel·ligència artificial generativa.

Quant al caràcter d'obra inèdita, es considerarà que en té l'obra en la qual, segons el parer del jurat, concórreguen les següents característiques:
a) Que el seu contingut tinga unitat i entitat suficient per a ser considerada en el seu conjunt com a obra literària nova.
b) Que manquen de significació dins de la mateixa obra els possibles passatges arreplegats d'obres anteriors o els pertanyents a obres d'autoria aliena (en este cas, citant sempre la referència). No seran considerades originals i inèdites les traduccions o adaptacions d’altres obres.

10. Totes les obres es presentaran amb pseudònim i caldrà adjuntar-hi una plica, en la qual constarà el pseudònim corresponent i el títol de l'obra, la modalitat en la qual concursa i les dades pertinents (nom, adreça, telèfon, correu electrònic i una breu nota biobibliogràfica) i adjuntant còpia de DNI, NIE o passaport. La plica solament s'obrirà en cas que l'obra resulte guanyadora.

Qualsevol autocita o l'aparició d'informació gràcies a la qual puga ser identificada la persona que siga autora de l'original portarà a l'exclusió de l'obra.

11. Les obres podran presentar-se en el termini de trenta dies hàbils des del dia següent a la publicació de l'extracte de la convocatòria en el BOP. S’establixen dos modalitats possibles de presentació:

a) Els treballs hauran de dirigir-se a Ajuntament de València, Registre General, plaça de l'Ajuntament, 1, 46002 València, i també es podran presentar directament a través del Registre General d'Entrada de l'Ajuntament o dels altres òrgans administratius que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre (seu electrònica de l’Ajuntament de València amb certificat digital o per correu certificat) fent constar en la instància “Premis Literaris Ciutat de València” i la modalitat a la qual concorren. Caldrà presentar cinc exemplars de l’original, impresos, enquadernats, amb les pàgines numerades i en perfectes condicions de lectura.

b) Per correu electrònic a la següent adreça: premisciutatdevalencia@valencia.es, que estarà operativa durant el termini de recepció d’originals, i que només servirà per a enviament d’obres; per a qualsevol consulta sobre els premis, estes hauran d’anar adreçades a l’e-mail següent: srecursosculturales@valencia.es. En el cas d’enviament per correu electrònic, la persona que concurse haurà de presentar dos arxius en pdf: el primer contindrà l’obra, en la primera pàgina de la qual figurarà el títol, el pseudònim i la categoria a la qual consursa; el segon contindrà la plica amb les dades que es requerixen en l’article 9 d’esta convocatòria. En la casella de l’e-mail destinada a l’assumpte, caldrà posar NOM DEL PREMI (en majúscules) – Títol de l’obra entre cometes – Pseudònim, seguint el següent exemple en l’ús de majúscules i minúscules, de les cometes, dels espais i dels guions:

PREMI ISABEL DE VILLENA – “Solitud” – Víctor Català


12. A les persones autores de les obres guanyadores se'ls lliurarà el trofeu d'estos premis (escultura de Miquel Navarro), així com l'import de la dotació econòmica respectiva a càrrec a l'aplicació pressupostària BP730 33400 48100, que serà la següent:

- Premi de narrativa en valencià Isabel de Villena 12.000 €
- Premi de narrativa en castellà Vicente Blasco Ibáñez 12.000 €
- Premi de poesia en valencià Maria Beneyto 6.000 €
- Premi de poesia en castellà Juan Gil-Albert 6.000 €
- Premi de teatre en valencià Eduard Escalante 8.000 €
- Premi de teatre en castellà Max Aub 8.000 €
- Premi d'assaig en castellà Celia Amorós 10.000 €
- Premi d'assaig en valencià Josep Vicent Marquès 10.000 €
-Premi de còmic Josep Sanchis Grau 10.000 €

Els premis s'atorgaran a una única obra, no podent concedir-se ex aequo. No hi haurà finalistes, no es declararà tampoc cap finalista, ni es concediran accèssits, ni es recomanaran obres per a la seua publicació.

L'import d'estos premis estarà subjecte a la retenció legal que procedisca i a la restant normativa fiscal vigent en el moment del seu lliurament, i el seu pagament es realitzarà mitjançant transferència bancària al compte corrent facilitat per les persones guanyadores.

La quantia econòmica d’estos premis no es considera en cap cas avançament de drets d’autor.

De conformitat amb l'art. 30.7 de la Llei general de subvencions, l'atorgament d'estos premis no requerix de justificació ulterior.

13. Mitjançant un acord de coedició amb l'Ajuntament de València, les obres guanyadores dels Premis Literaris 'Ciutat de València' seran publicades per les següents editorials, especialitzades en cadascuna de les modalitats dels premis:

- Edicions Bromera: Premis Isabel de Villena, Maria Beneyto i Eduard Escalante.
- Edicions del Bullent: Premi Josep Vicent Marquès.
- Editorial Renacimiento: Premi Celia Amorós.
- Editorial Sargantana: Premi Vicente Blasco Ibáñez.
- Editorial Visor : Premi Juan Gil-Albert.
- Editorial Ñaque: Premi Max Aub.
- Editorial Grafito Editorial: Premi Josep Sanchis Grau.

Les referides editorials signaran un contracte d’edició amb les persones guanyadores per a la publicació del llibre en cadascuna de les seues modalitats.

14. Si entre la finalització del termini de presentació i la concessió del premi, que es produirà abans de la finalització de l'any natural, alguna de les persones autores concurrents obté un altre premi en un altre certamen literari amb la mateixa obra que presenta als Premis Literaris Ciutat de València, ho haurà de comunicar per escrit a este ajuntament, a fi que el jurat no la tinga en consideració en la decisió del corresponent premi.

Si no ho comunica, i li és concedit algun dels premis després d’haver obtingut un altre amb la mateixa obra, li serà retirat el Ciutat de València.

15. El jurat que valorarà les obres presentades a cadascun dels premis estarà integrat pels següents components:

• President: l'alcalde, o regidora o regidor en qui delegue, qui ostentarà vot de qualitat en cas d’empat.
• Vocals: tres, d'elecció per l'Ajuntament entre persones de la literatura, de la crítica literària, de la recerca i docents de la universitat d'acreditat prestigi.
• Secretari: el secretari general de l'Administració municipal o personal funcionari en qui este delegue, amb veu però sense vot.

16. En funció del nombre d'obres presentades, podrà constituir-se una comissió integrada per personal especialitzat triat per l'Ajuntament a fi de procedir a la prèvia selecció de les obres finalistes a valorar pel jurat.

17. El jurat de cadascun dels premis podrà no adjudicar-lo si observara que cap de les obres presentades arriba a la qualitat literària precisa.

18. La decisió del jurat, amb caràcter d'inapel·lable, serà elevat per l'alcaldia a acte administratiu, sent competent per a concedir este tipus de subvencions, havent delegat la dita competència en la Junta de Govern Local, de conformitat amb la resolució d'Alcaldia número 227, de 7 de novembre de 2023, podent ser impugnat de conformitat amb el que preveu la normativa vigent de procediment administratiu.

19. La concessió del premi es publicarà en la pàgina web municipal i es notificarà a les persones premiades pels mitjans previstos en l'article 41 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució serà el previst a l’art.21.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques a comptar des del següent a la finalització del termini de presentació de les obres. La resolució es notificarà a les persones guanyadores, i posarà fi a la via administrativa, contra la que es podrà interposar Recurs Potestatiu de Reposició en el termini d'un mes, davant del mateix òrgan que haja dictat la resolució, o bé recórrer directament davant de l'orde jurisdiccional contenciós administratiu en la forma i terminis previstos en la llei reguladora de la dita jurisdicció.

20. Tots els originals de les obres presentades seran destruïts (tant en paper com en format digital).

21. La presentació d'originals a qualsevol d'estos premis suposa la plena acceptació d'esta convocatòria, sense perjudici de la possible impugnació d'acord amb allò que preveu la legislació sobre procediment administratiu.