Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Mor Andrea Camilleri, l'escriptor més llegit d'Itàlia

17 de Juliol de 2019

El gran Andrea Camilleri ha mort hui a Roma. Dedicat a l’escriptura durant prop de quaranta anys, aquest guionista, novel·lista i director de teatre, televisió i ràdio, és l’escriptor més llegit d’Itàlia. Va ser la creació del comissari Montalbano –protagonista de diverses novel·les i d’una sèrie de televisió–, qui el va projectar a nivell internacional, però també compta amb una trentena de novel·les que han confirmat la mestria d’un autor capaç de crear un univers literari que destil·la ironia, de vegades hilarant, reflexió, crítica... sobre la nostra realitat.

Una mostra d’aquesta vessant més literària ha sigut publicada per Edicions Bromera: des de La triple vida de Michele Sparacino, la història d'un home qualsevol marcat per un destí immerescut, fins a El moviment del cavall, on l'inspector Bovara s'enfronta al joc brut de la màfia siciliana, passant per Dones, un recull amb les figures femenines més influents en la vida d’Andrea Camilleri, que barreja el retrat de personatges com Carmen de Bizet o Antígona i les gestes èpiques d’heroïnes com Helena de Troia i Joana d’Arc amb les aventures sicilianes de la seva joventut i els records que li porta Elvira, el nom de l’àvia i també de la primera editora de l’autor.

L’homenatge és la seua última obra editada a Bromera. En aquesta novel·la curta,  Camilleri ens convida a un divertidíssim exercici de revisió històrica, d’homenatges pòstums i de reaccions oportunistes gens allunyat de nosaltres a pesar del temps transcorregut.

Les obres de Camilleri són conegudes arreu del món i han estat traduïdes a més de vint llengües. Entre els nombrosos premis que han reconegut la seua carrera literària, destaquen el Premi Campiello 2011 per tota la seua trajectòria i el Premi Pepe Carvalho de novel·la negra que atorga el festival de novel·la negra de Barcelona.

Treballador incansable, la seua passió per l’escriptura ha sigut inesgotable fins quasi el final. De fet, malgrat la seua edat avançada, Camilleri tenia llibres en marxa: li dictava a la seua assistenta per a continuar amb la seua prolífica carrera. Hi havia noves idees, reescriptura de velles novel·les mai publicades... i esperava amb il·lusió l’estrena d’una de les seues obres teatrals en juliol.

Camilleri mai es va preocupar per la seua mort. De fet, sempre deia que pitjor haguera sigut deixar de fumar. Es considerava un home afortunat. Nosaltres també ho som per haver pogut publicar la seua obra i per poder gaudir de la lectura del seu extraordinari llegat artístic.