Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Jovi Seser guanya l’Alfons el Magnànim de Narrativa

28 de Juny de 2019

L’escriptor Jovi Seser ha estat el guanyador del Premi Alfons el Magnànim de Narrativa en Valencià per Pedres que han de ser remogudes, un llibre de relats que ha comptat amb la unanimitat del jurat. Així, Seser s’ha convertit en l’escriptor més jove que rep aquest guardó. L’autor ha destacat que la seua obra és un homenatge a la narrativa negra des de diferents estils. «Els contes són per a mi el format idoni per a explorar el potencial de literatura que crea emocions. Aquest llibre és un monogràfic sobre la perversitat i les diferents formes de narrar-la», ha explicat l’escriptor. En l’obra apareixen moments històrics com l’Holocaust o les foses del franquisme. El títol, precisament, és una al·lusió a eixa memòria de les foses que ha de ser reparada i remoguda.

Jovi Seser (Ondara. 1979) és periodista, escriptor i comunicador. Llicenciat en Comunicació Audiovisual, debutà en el món literari amb els llibres de relats Sis contes i una novel·la incerta i Efectes Secundaris, que va rebre el Premi Soler i Estruch. Com a autor, ha conreat també la novel·la i ha explorat la mescla de gèneres en obres híbrides, com Últimes existències, publicat a Bromera i distingit amb el Premi Ciutat de València. A més a més, també ha escrit textos teatrals i assajos. Des de 2012, signa el bloc Calcetins desparellats.

Per la seua banda, el Premi València Nova de Narrativa en valencià ha quedat desert un any més, malgrat que el Magnànim va elevar de 30 a 36 anys l’edat màxima de participació per a incentivar la participació.

Pel que fa al Premi València Nova de poesia en valencià, per unanimitat, ha sigut premiada Aina Garcia per El cor heretge, un poemari del qual el jurat ha destacat el «bon domini del ritme i l’expressió» i la seua «poètica personal».

Aina Garcia (Castelló de la plana, 1993) és graduada en Magisteri Infantil i té un Màster en Literatura Infantil, Juvenil i Llibres. Col·labora activament amb l'AELC i amb El Pont, la Cooperativa de Lletres de Castelló i Comarques. Així, realitza ponències, xarrades i conferències sobre poesia i literatura infantil i juvenil.

D’altra banda, el Premi València de Poesia en valencià ha recaigut per unanimitat en Ramon Guillem per Fugaç, del qual el jurat ha ressaltat la «senzillesa d’una poesia basada en els detalls mínims on l’autor empra un estil no massa usual en la nostra poesia».

Ramon Guillem (Catarroja, 1959) és llicenciat en geografia i història i treballa com a tècnic de biblioteques. Com a escriptor, ha conreat tant la narrativa com la poesia i va formar part del consell de redacció de la revista Daina. Part de la seua obra poètica ha estat traduïda a francès, gallec, basc, xinés i castellà. A Bromera ha publicat, entre d’altres, La febre dels dies, Premi Maria Beneyto de Poesia.

En la categoria València Nova d'Assaig, Marco Náñez  ha aconseguit el guardó per El bosque, espejo literario del hombre, un text del qual el jurat ha destacat la reflexió sobre la societat, la política i la crisi ecològica que estableix l’autor prenent com a base simbòlica el bosc. Per la seua banda, Jorge Fernández ha guanyat el València d’Assaig per El resto risible, una investigació que destaca per la reivindicació que fa l’autor de l’humor i la filosofia emprant personatges com Jim Carrey o els Monty Python.

Quan a les obres guardonades en castellà, Marta Quintín ha guanyat el València Nova de narrativa en castellà per La tortuga que huía del jaguar; Emili Bayó ha aconseguit el València de Narrativa en castellà per Lo que deja la vida; Mario Vega s’ha fet amb el València Nova de poesia en castellà per La mala conciencia; y José Ángel García ha estat guardonat amb el València de Poesia en castellà per El jarrón roto.

Finalment, el València de Novel·la Gràfica ha recaigut en Jordi Peidró per La era de acuario, on el «desplegament narratiu i la il·lustració», així com «la barreja d’exotisme i aventura personal» han estat les qualitats destacades pel jurat.

La concessió dels guardons comporta la publicació de l’obra i un premi en metàl·lic de 12.000 euros en les modalitats de narrativa i assaig, de 7.500 euros en les de poesia i de 8.000 euros en novel·la gràfica. Pel que fa a la categoria jove, València Nova, els premis són de 5.000 euros en narrativa i assaig i 3.000 euros en poesia. Bromera editarà els llibres en valencià tant de poesia com de narrativa.

La gala d’entrega de guardons, prevista per al 18 d’octubre, se celebrarà en el Centre del Carme de Cultura Contemporània.