XX Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta


Obra guanyadora

Amèrica endins
(Del roig i el verd 2014-2017)

Lourdes Toledo
Lourdes Toledo

DESCÀRREGA
(JPG, RGB, 300 dpi)

L’autora

Lourdes Toledo (València, 1970) va estudiar Ciències de la Informació al CEU San Pablo (Universitat Politècnica) i Magisteri de llengua anglesa a la Universitat de Saragossa. Actualment, treballa com a assessora del British Council en una escola púbica de Terol, tasca que compagina amb el periodisme i l’escriptura. A més a més, col·labora en les revistes Caràcters i Túria. En el camp de la literatura, ha publicat poemes i relats breus en diverses antologies de La Forest d’Arana i de l’editorial Germania. Amb aquesta obra ha guanyat el XX Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta.


L’obra

Amèrica endins és un dietari de viatge i alhora un exercici d’indagació personal. Un assaig que transporta a l’Amèrica profunda, als Estats Units de l’era Trump, abans i després de l’accés d’aquest a la presidència. És la narració de la trobada de l’autora, com a professora bilingüe, amb la realitat quotidiana, les escoles americanes i els grans espais d’un país de contrastos i ple de sorpreses. La fascinació constant davant una natura impressionant, les desigualtats socials, el destí dels indígenes americans, la realitat dels afroamericans, l’ètica laboral, l’organització del treball, la vida social, el tarannà distant o acollidor de la gent amb la qual es va trobar... Tot plegat, l’obra constitueix un mosaic ple de revelacions enmig d’un xoc cultural viscut amb serenitat i, sobretot, amb humor.

Així doncs, es tracta d’un assaig en forma de dietari que reivindica la superació davant els tràngols que ens depara la vida, l’obertura de mires, l’optimisme i una curiositat sense límits. Un llibre sobre una realitat desconeguda o superficialment coneguda, la dels Estats Units viscuts de prop, en una escola de Santa Fe (Nou Mèxic), i a través de viatges per tot aquest immens país.

Amb Amèrica endins l’autora crea una aproximació a la realitat humana, íntima, quotidiana d’una Amèrica que, en aquestes pàgines, es descobreix amb una llum particular. EI dietari és alhora una reflexió sobre les claus històriques que fan entenedor aquell país i sobre la supervivència de Lourdes Toledo com a mestra, mare i dona, en enfrontar-se al repte de fer camí en la vida en condicions no sempre fàcils.


Declaracions de l'autora

«La literatura del jo em permet donar testimoni d’una època amb ajuda d’elements ben variats. En els dietaris i en els llibres de memòries caben lectures, viatges, anècdotes i confusions... bagatge personal, en definitiva. Però també hi caben preses de consciència, voluntat de futur i tot l’humor que puguem imaginar. Tot és benvingut, si es tracta amb gràcia i se sap contar».

«Escriure és recordar i recordar és tornar a viure. Per eixa raó m’agrada tant l’exercici de la memòria i de l’escriptura, perquè m’estimula, em multiplica i em millora la vida. En la perspectiva de l’escriptura, les vivències boniques guanyen i els dolors es difuminen».


© Edicions Bromera, 2018