Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

L’expedició del doctor Balmis i La mèdium, finalistes del Premi Protagonista Jove 2018

30 de Maig de 2018

Avui s’han fet públics els resultats del Premi de Literatura Juvenil «Protagonista Jove» que cada any convoca El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. El jurat, composat per milers de joves, ha escollit com a finalista en la categoria de 13-14 l’obra L’expedició del doctor Balmis, de María Solar, mentre que, en la categoria de 15-16 anys, ha estat La mèdium, de Silvestre Vilaplana, la novel·la que ha quedat finalista.

L’expedició del doctor Balmis narra la increïble aventura que va tindre lloc el 1803 quan el vaixell Maria Pita va emprendre un viatge extraordinari des de la Corunya. A bord hi viatjaven vint-i-dos xiquets orfes inoculats amb el virus de la verola amb l’objectiu de transportar la vacuna enllà de l’oceà i salvar així la vida de milers de xiquets. El doctor Balmis, un metge alacantí pioner en les tècniques de vacunació, amb el suport del cirurgià català Josep Salvany, va dirigir aquesta expedició filantròpica que semblava impossible. I així hauria estat si no fos per la valentia i el sacrifici dels orfes i, especialment, de la rectora de l’orfenat, Isabel Zendal.

 

María Solar (Santiago de Compostel·la, 1970) és periodista a la televisió gallega i escriptora de llibres per al públic infantil i juvenil. Per la seva obra ha rebut importants premis com el Lazarillo i ha estat inclosa en la prestigiosa llista White Ravens de la Biblioteca de Munic. Els seus llibres han estat traduïts a diferents idiomes. A Bromera ha publicat els llibres infantils El meu malson favorit i Tindré un germanet!

D’altra banda, La mèdium està protagonitzada per Layza, una xiqueta amb un poder extraordinari per a predir el futur. Aquesta virtut ha condicionat la seua vida des de xicoteta, davant la incomprensió de la gent que l’envolta. Però quan la premsa coneix aquest poder, i, per tant, passa al domini públic, Layza es veurà obligada a emprendre una cursa a contrarellotge per tal de sobreviure.

Silvestre Vilaplana (Alcoi, 1969) conrea, amb una habilitat extraordinària, la narrativa, tant per a adults com per a joves, i la poesia. La seua obra ha estat reconeguda amb premis com l’Alfons el Magnànim, el Blai Bellver de Narrativa o el de Novel·la Ciutat d’Alzira. Entre les seues obres juvenils destaquen Els dimonis de Pandora, La frontera negra, Les cendres del Cavaller, Resurrecció, totes elles publicades a la col·lecció «Espurna».

El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) convoca cada any el Premi de Literatura Juvenil «Protagonista Jove» amb el propòsit d’aconseguir el màxim possible de lectors i lectores de les edats a qui van destinats. Així, la comissió d’experts en literatura juvenil -formada per Júlia Baena, de la Revista Faristol; Joan Bustos, també de la Revista Faristol; Glòria Gorchs, de la Biblioteca Roca Umbert; Veri Pena, de la Llibreria La Mulassa i Joan Portell, de la Revista Faristol-, va ser l'encarregada d'escollir les 8 obres per a cada categoria que optaven al Premi Protagonista Jove i que es van presentar a tots els centres d’ESO, de Batxillerat i biblioteques de Balears, Catalunya i País Valencià.

El “Jove Jurat”, composat per milers de xiquets i xiquetes, es constitueix en el seu centre escolar, biblioteca o club de lectura, on defensen els seus candidats davant dels companys i, entre tots, decideixen el que consideren el millor llibre. D’aquesta manera s’atorga la màxima importància a l’opinió dels infants i joves, i se’ls ofereix l’opció de convertir-se en Jurat d’un premi que va més enllà del seu centre escolar o biblioteca.

L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el dia 6 de juny a l’auditori de la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona (Plaça Lesseps, s/n).