Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Els Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2024 reivindiquen el compromís amb la societat i la cultura

13 de Desembre de 2024

  • La gala solidària dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2024 recapta vora 20.000 euros
  • L’acte va reunir 600 persones en una nit en què es va celebrar que la «cultura salva el poble

La 36a edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira va brillar aquest dijous amb un nou i exitós format i va congregar 600 persones al Gran Teatre d’Alzira per a celebrar la gran nit de les lletres valencianes. La gala, conduïda per l’actriu i còmica Maria Juan, va retre homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés, als damnificats per la DANA i al poeta Ramon Guillem, que ens va deixar aquest estiu.
El caràcter solidari de la gala ha permés recaptar prop de 20.000 euros, gràcies a la venda d’entrades i a la fila 0, i per l’import del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que va quedar desert. Aquesta quantitat es destinarà a Creu Roja per a ajudar els pobles afectats per la DANA.

La subdirectora del Grup Bromera, Sandra Capsir, va destacar la necessitat d’incentivar el consum de la cultura i dels llibres en un moment complicat per al sector. «La creació literària i els llibres són el refugi per a l’ànima en moments difícils, però també son la principal arma de coneixement contra la ignorància, els discursos d’odi i d’extrema dreta, contra els masclisme i contra el negacionisme climàtic. Però ara ens toca, a tots nosaltres, salvar la cultura».

Les autores, protagonistes de la nit

Una de les novetats del nou format va ser que totes les obres guanyadores de les diferents modalitats es van donar a conéixer durant la gala. Cal destacar, a més, que, per primera vegada, el palmarés d’obres premiades està signat majoritàriament per dones.

Així, l’escriptora Eva Moreno Bosch ha guanyat el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb El blau al meu costat, una obra que explora la lluita d’una dona per trobar el seu lloc en una societat marcada per les contradiccions entre tradició i rebel·lia. D’altra banda, el Premi d’Assaig de la Mancomunitat de la Ribera Alta ha sigut per a Antoni Martí Monterde per Memòries d’un vagó de ferrocarril, un homenatge molt oportú als trens i una denúncia social i política. Alícia Toledo ha sigut guardonada amb el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre per Es lloguen cervells, una història crítica i molt actual sobre tecnologia, pantalles i infantesa. El Premi de Teatre Palanca i Roca ha sigut per a Ferran Joanmiquel Pla amb Frontera, una obra que reflexiona sobre els vincles familiars i les barreres interiors.

La resta de premis que es van fer públics durant la nit són el II Premi Carme Miquel de Narrativa Juvenil, que ha guardonat l’obra Crit ofegat, de Maria Vázquez Carlos, una novel·la de misteri inspirada a Sueca i protagonitzada per dos joves ecologistes. I també el Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat, que ha reconegut l’obra La fila, de Sheila Blázquez i Anna Mongay, una sàtira divertida i enginyosa sobre la solidaritat entre una colla d’animals d’un bosc tropical.

Un dels moments més emotius va ser el lliurament del Premi de Poesia Ibn Hafaja, que ha reconegut, de manera pòstuma, l’últim poemari del recentment desaparegut Ramon Guillem. L’obra Carn d’oblit és un cant líric a la vida i a la memòria. Els seus familiars van recollir el guardó entre el reconeixement de tots els assistents.

Finalment, el Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que enguany arribava a la 30a edició, ha quedat desert, ja que el jurat no ha trobat prou qualitat en les obres presentades.

Una àmplia representació institucional i d’entitats

Entre els assistents a la gala, cal destacar la presència de representants de diferents entitats i institucions de la cultura valenciana, alcaldes i regidors de la comarca, i autoritats com Miquel Nadal, director general de Cultura de la Generalitat Valenciana; el diputat de Cultura, Paco Teruel; el director general d’Ordenació Educativa, Ignacio Martínez Arrúe; la presidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós, i la presidenta de l’Associació d’Editorials del País Valencià, Àfrica Ramírez, entre altres diputats i representants d’entitats del món de la cultura. A la gala també va assistir la família del poeta Vicent Andrés Estellés, així com alcaldes i alcaldesses de la comarca.