Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Mariano Casas guanya el Premi Maig-Memorial Pasqual Batalla amb «Eterna Foscor»

13 de Maig de 2024

L'escriptor ha guanyat el premi en la modalitat de novel·la curta

L’escriptor Mariano Casas ha guanyat el XXVII Premi Maig – Memorial Pasqual Batalla de novel·la curta amb Eterna foscor, una obra que reivindica la recuperació de la memòria històrica i retrata tots aquells individus d'intel·ligència justa i ètica relaxada que van créixer intel·lectualment o econòmica sota l'empara del dictador. L’obra serà publicada per Bromera a la tardor.

La gala de lliurament s'ha celebrat aquest dissabte al Gran Casino de Vila-real. Els premis els convoca la Regidoria de Normalització Lingüística en col·laboració amb l'Associació Cultural El Guitarró, i, a més del tradicional premi de contes, amb una dotació de 600 euros, s’ha atorgat per segon any el guardó de novel·la curta, amb una dotació de 2.000 euros per a l’obra guanyadora.

En aquesta vint-i-setena edició, s’han presentat 57 originals al premi de narrativa breu i 14 al de novel·la curta. El Jurat d’aquesta última modalitat ha estat format per Anna Moner, Núria Cadenes, Carol Borràs, Ricard Vela i Enric Portalés. El Jurat de la modalitat de narració breu l’han format Noelia Samblás, Martí i Mònica Soler, Pasqual Broch, i l’escriptor, Vicent Usó.

El Jurat de novel·la valora l’obra guanyadora amb aquestes paraules: «L’obra tracta la temàtica de la Guerra Civil espanyola i de la postguerra des d'una perspectiva interessant: la invisibilitat dels artistes i intel·lectuals valencians que es van veure forçats a viure amagats o a emprendre el camí de l'exili durant la dictadura de Franco. A més, l'autor posa el focus en la figura fràgil i apassionada d'un poeta a qui, aprofitant la desfeta bèl·lica, li furten l'obra ‒un poemari‒ i el reconeixement literari».

El guanyador de la modalitat de novel·la curta, Mariano Casas Gómez, és de València i ha publicat vora una dotzena de narracions d'aventures, d'intriga o amb rerefons històric per a joves. Ha rebut nombrosos premis com ara el Premi a la millor novel·la juvenil de 1999 de l’IIFV per Pirates de la Marjal, l'Enric Valor de novel·la juvenil en dues ocasions, el Premi Vicent Silvestre, el Premi Vila de Teulada o el Premi Samaruc a la millor novel·la juvenil el 2023.

En narrativa per a adults ha publicat una novel·la (Les ales de Mercuri), articles i un parell de llibres amb estudis històrics (L’itinerari valencià de Lady Holland i Tupper i la guerra del Francés a terres valencianes).

L’acte del lliurament dels Premis Maig – Memorial Pasqual Batalla s’ha celebrat dins de la programació de les festes patronals en honor a Sant Pasqual en un any molt especial per a Vila-real, perquè celebren el 750 aniversari de la fundació de Vila-real. Noelia Samblás, regidora de Normalització Lingüística ha destacat que «és una satisfacció per a aquest ajuntament lliurar els guardons d’uns premis que promocionen l’ús de la nostra llengua en la producció literària».

L’acte ha estat conduït per l’escriptor i membre de l’AC El Guitarró, Vicent Usó, que ha declarat que està molt satisfet per aquesta renovació i ampliació dels premis que «la bona acollida per part de la crítica de la novel·la guanyadora de l’any ens ajudarà a consolidar el premi, un camí al qual, estic segur, contribuirà igualment Eterna foscor, la triomfadora de la present edició».