Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

III Premi de Narrativa Juvenil

Premis Ciutat d'Alzira 1998 - Joan Pla- EDICIONS BROMERA

Joan Pla

III Premi de Narrativa Juvenil


Obres presentades: 26. Dotació: 1.500.000 pessetes

Guanyador amb la novel·la
Només la mar ens parlarà d'amor
joanpla.gif (2426 bytes)joanpla.jpg (18162 bytes)Logo Narrativa Juvenil
 

Pàgina anteriorL'AUTOR

Joan Pla va nàixer a Artana, i resideix a Borriana des del 1971. Treballa com a professor al C.P. Penyagolosa, a Borriana. Apassionat de fa anys per l’escriptura, ha publicat més de vint-i-cinc novel.les, en diferents editorials valencianes o de Catalunya. Destaquen, a més de les que ha dedicat al món dels adults, les que ha publicat per als joves. Entre les primeres cal destacar Un cadàver amanit amb xampany, Tots els noms d’Eva, La tornada del cometa Halley o La venjança dels criptosaures.

Entre les que ha dedicat als joves destaca, entre totes, Mor una vida, es trenca un amor, i a més, L’anell del papa Luna, L’ordinador màgic, La secta del Graal, Els enemics de Bola de Drac, El misteriós punyal del pirata, L’estranya mort de Berta, El misteri del temple grec, L’illa del Faraó , o L’antiquari i la papallona de la mort., entre d’altres.

Pàgina anteriorL'OBRA

Sergi, fill de Maria en la novel·la Mor una vida, es trenca un amor, és batejat en la mar la nit màgica de Sant Joan. Ell i la seua amiga Laura conviuran durant la infantesa, però ella és internada en un centre d’ensenyament d’on ix molt poc. En una d’aquestes eixides, es troba amb Sergi i naix entre tots dos l’amor. Però els pares de Laura, rics comerciants, tracten d’apartar-lo de Sergi. La voluntat dels joves els farà perseverar fins que pateixen un greu accident i Laura, rebutjada pels seus propis pares, es recera a la casa dels avis de Sergi. Cap força podrà impedir que s’estimen de tot cor.

Només el mar ens parlarà d’amor és una continuació de Mor una vida, es trenca un amor. Naix després de quasi vint anys en què l’autor dubta sobre la possibilitat de la seua continuïtat, que per altra banda és demanada en totes les visites literàries que fa als instituts. I dubta perquè vol tenir clar com ha de ser la propera novel·la que, si no pot superar Mor una vida... per la seua frescura i espontaneïtat i per la seua prosa poètica, sí que almenys puga estar al seu nivell.

Si en Mor una vida... els fets passen, sense necessitat d’anomenar-los, en plena dictadura i en reflecteixen l’autoritarisme de la societat, representada en els pares, en Només el mar ens parlarà d’amor els pares de Laura mantenen encara l’actitud tardoautoritària, però la mare de Sergi ja reflecteix una actitud tolerant, símbol d’una societat moderna i civilitzada.

Sergi i Laura, com Sergi i Maria, trenquen la barrera que se’ls vol imposar per tal de viure un amor de joventut que, per ser irrepetible, és únic, sincer, poètic i inajornable.

 

Pàgina anteriorPREMIS

Malva-rosa, 1980. València, per "No fiqueu llorers sobre el meu nom".

Accèsit Jaume Roig de novel.la. València. 1981, per "Mor una vida..."

Ajuntament de Vila-real, 1993, per "Marta i el geni del molí".

Vila de l’Eliana, 1993, per "La venjança dels criptosaures".