Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XI Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta

Premis Ciutat d'Alzira 2009 - Abelard Saragossà - EDICIONS BROMERA

XI Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta



Obra guanyadora
El valencià de Bernat i Baldoví: del passat al futur.
Ideologia i tast lèxic


Abelard Saragossà



Abelard Saragossà


(JPG, RGB, 300 dpi, 359 Kb)

Abelard Saragossà

Abelard Saragossà (Silla, 1954) és lingüista i compagina la investigació i la docència a la Universitat de València amb l’escriptura d’articles i llibres. Entre les seues obres hi ha Criteris de la normativa, que delimita quins són els principis bàsics que determinen la confecció de normes; El valencià del futur, que estudia quina evolució s’hauria de produir perquè els valencians recuperen la consciència de ser poble i la voluntat de dirigir el seu destí; Gramàtica valenciana raonada i popular; i Reivindicació del valencià (Premi d’Assaig de la Generalitat).


El valencià de Bernat i Baldoví: del passat al futur. Ideologia i tast lèxic

Aquest llibre explica com veia Bernat i Baldoví la seua llengua dins de la societat valenciana i quin model lingüístic buscava i va elaborar. Entre els temes socials tractats, destaca la seua concepció sobre València i sobre Espanya, ja que és una qüestió que repercuteix en un tema crucial: estar a favor de l’ús social del valencià, amb el qual s’identificava el suecà, o en contra.

En el model lingüístic, el treball mostra que Bernat i Baldoví va fer passes significatives per a elaborar un valencià culte que fóra identificador, assimilable i practicable, cosa que contrasta amb les infravaloracions que ha patit en el segle XX.


Declaracions d’Abelard Saragossà

«El llibre és un homenatge doble: a l’escriptor valencià del segle XIX i a les dones i als homes a través dels quals (mirant-los, admirant-los i desitjant-los) l’autor es va identificar i es va integrar en la societat valenciana. Aquest origen humit i càlid va unit a un dels propòsits del llibre: procurar que els valencians que tenen interés per la llengua pròpia, no sols puguen llegir i entendre l’obra, sinó encara fer-ho amb gust i amb plaer (i, si és possible, amb passió).»

«La segona part de l’obra comenta una sèrie de paraules, buscant sempre l’amenitat i la identificació dels lectors. Són una contribució per a fixar un model lingüístic valencià natural i, per això mateix, aplicable a la comunicació oral pública. Per aquesta raó, pense que la part del llibre dedicada a les paraules de Bernat i Baldoví també serà útil als docents, als escriptors i als tècnics lingüístics.»


Pàgina


© Edicions Bromera, 2009