Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XVII Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta


Obra guanyadora

L'imperi de la incomunicació

Francesc Torralba
Francesc Torralba

DESCÀRREGA
(JPG, RGB, 300 dpi)

L’autor

Francesc Torralba (Barcelona, 1967) alterna l’activitat docent amb l’ofici d’escriure. Ha rebut diferents premis d’assaig i ha publicat més de setanta llibres de filosofia sobre temes molt variats. Publica en diverses revistes especialitzades i també està molt present en els mitjans de comunicació a Catalunya i a l’Estat espanyol; a més, dirigeix la revista Qüestions de Vida Cristiana.

És professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona i imparteix cursos i seminaris en moltes altres universitats d’Espanya i de Sud-amèrica.

A més, imparteix conferències per tot el país i participa en congressos de caràcter nacional, europeu i internacional. És president, entre altres, de l’Observatori d’Ètica d’Aldeas Infantiles SOS, del Comitè d’Ètica de la Policia de Catalunya i vicepresident de la Societat Hispànica d’Amics de Søren Kierkegaard (SHAK).

Actualment, és director de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d’Urgell, de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull, del Ramon Llull Journal of Applied Ethics i del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya. També és consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu, membre del Consell Assessor del Grup Memora i acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Doctors. Amb L’imperi de la comunicació ha resultat guanyador del XVII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta.

 


L’obra

Hi ha una forma de comunicació que fereix, que humilia l’altre, que sucumbeix a tota mena de tòpics i de prejudicis, que, en lloc de generar processos d’entesa i de mútua comprensió entre les persones i els grups socials, genera llunyania. Aquesta comunicació denigrant és un fenomen que està omnipresent i que malmet greument la potència comunicativa de l’ésser humà. Sempre hi ha hagut formes de comunicació grolleres, humiliants i vexatòries, però la novetat és que, en l’actualitat, aquesta forma de comunicació és exhibida impunement pels mitjans de comunicació de masses i desperta un gran interés en les audiències.

Aquest assaig pretén ser un reconeixement a totes les persones que vetlen per fer programes comunicatius basats en la creativitat, en el bon gust, en el sentit de l’humor, en la imaginació, en el seny i en la veracitat. És, doncs, un al·legat contra la vulgaritat, una defensa de la qualitat humana i, en certa manera, de la vergonya com a indici de vida ètica, alhora que llança una reflexió sobre la necessitat de potenciar el pensament, la imaginació i la sensibilitat humanes, la riquesa intangible que atresora tot ésser humà.
 


Declaracions de Francesc Torralba

«Agraeixo infinitament el premi que se m’ha concedit. El valoro molt per la trajectòria del guardó i pels autors que han estat premiats en edicions anteriors. És una expressió viva de la força i la vitalitat que té la nostra llengua en aquest àmbit geogràfic i, a la vegada, el resultat d’un obstinat impuls per mantenir viu un gènere com l’assaig que evoca reflexió, pensament i meditació, en definitiva, pràctiques clarament contraculturals en l’actualitat. També és una ocasió per conèixer un univers cultural, un territori i una geografia que conec poc i que em permetrà ampliar horitzons i estimar-la».

 

 


© Edicions Bromera, 2015