Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XXI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

Obra guanyadora

Creadors de futur

Pedro Gómez Romero
  





Pedro Gómez Romero

DESCÀRREGA
(JPG, 300 dpi)

L’autor

Pedro Gómez-Romero (Almansa, 1959) és professor i divulgador científic del CSIC a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, ICN2, on  dirigeix el grup NEO-Energy (www.neoenergy.cat) i investiga sobre materials per a la conversió i l’emmagatzematge d’energia, nanocompostos híbrids, nanofluids, materials per a bateries de liti, supercondensadors i energia solar.

És autor de prop de 200 publicacions en revistes internacionals i de nombrosos articles de divulgació
científica. 

Per la seua tasca divulgadora, ha guanyat el XIII certamen Casa de las Ciencias de Divulgació i el Premi Internacional d’Assaig «Esteban de Terreros». Gestiona el web de divulgació científica www.cienciateca.com i és membre, entre altres, d’Euroscience, l’Electrochemical Society i la Materials Research Society, així com de l’Asociación Española de Comunicación Científica. Per Creadors de futur, ha rebut el XXI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General.
 


L’obra

Hi ha moltes maneres de canviar el món i, en certa manera, tots el canviem cada dia. Però el descobriment científic o el desenvolupament de noves tecnologies brinden oportunitats de canvis radicals i incommensurables. El físic Alessandro Volta no va inventar la pila per a alimentar cap artefacte elèctric, però el seu invent, una vegada compartit, va canviar el nostre món de maneres que ni ell mateix va imaginar.

No cal ser premi Nobel per a fer contribucions a la nostra evolució tecnològica, ser científic o científica, solament cal posseir les ferramentes per a crear futur. Aquest llibre recull històries de descobriment, episodis separats per la història però que suggereixen pautes recurrents. Un conjunt de peces teixides com si fóra un patchwork en què l’harmonia deriva precisament de la diversitat i que convida a descobrir els mecanismes del mateix descobriment, del recolzament entre ciència i tecnologia, dels enormes efectes que tenen els descobriments científics en la societat.
 


Declaracions de Pedro Gómez Romero

«Escriure un llibre no és fàcil, però si, a més, es tracta d’un llibre de divulgació científica, llavors la cosa es complica: se li exigeix ser actual, amé alhora que rigorós, interessant, de fàcil lectura i si és possible, inspirador. Per això, sent una gran satisfacció de rebre un dels premis de major tradició i importància en la divulgació científica espanyola. A més, és un premi que s’atorga a Alzira, una ciutat a mig camí entre la meua ciutat natal, Almansa, i la ciutat on vaig estudiar, i això em fa sentir com a casa.»

«Com a investigador he tingut el privilegi de treballar explorant les fronteres del coneixement i he intentat no fer-ho d’esquena a la societat que em sustenta i a la qual el meu treball nodreix. Immersos en el present ens és difícil valorar la transcendència de descobriments recents o albirar la projecció futura d’allò que hui ocupa titulars. En aquest sentit una perspectiva històrica com la que brinda el meu llibre facilita enormement la tasca de comprendre la nostra evolució tecnològica i social i buscar les seues arrels en el coneixement científic.»

«Aquest llibre sorgeix de la necessitat de compartir allò que s’ha llegit i allò que s’ha pensat, perquè també les paraules que inspiren tenen un efecte incommensurable. Cada vegada estic més convençut que més important inclús que el que es puga investigar és la capacitat de saber-ho comunicar.»


 


© Edicions Bromera, 2015