Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

X Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

Premis Ciutat d'Alzira 2004 - Adolf Tobeña - EDICIONS BROMERA

X Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

Obra guanyadora

Màrtirs mortífers
Un itinerari pel cervell dels suïcides atacants

Adolf TobeñaObra finalista
 
El repte energètic
Gestionant el llegat de Prometeu

Fernando SapiñaAdolf Tobeña


(JPG, GB,300 dpi 45 Kb)

Adolf Tobeña

Adolf Tobeña (Graus, Osca, 1950) és catedràtic de psicologia mèdica i psiquiatria a la Universitat Autònoma de Barcelona, on dirigeix també el Departament de Psiquiatria i Medicina Legal. És autor de més de 150 treballs de recerca en neurociència i psiquiatria, professor visitant de les universitats de Londres, Venècia, Groningen i Tel Aviv i

professor invitat de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València. Al llarg dels últims quinze anys ha col·laborat assíduament en diversos mitjans de comunicació amb articles de divulgació científica, i ha estat director i conductor de programes de debat científic a Catalunya Ràdio i Ona Catalana. Així mateix, ha publicat una dotzena de llibres. Entre els més recents hi ha títols com Sintonies Neuronals, Anatomia de l'agressivitat humana o Sorbets de Ciència. En la col·lecció «Sense Fronteres» de Bromera ha publicat anteriorment Neurotafaneries. Els secrets del cervell humà.

Ha rebut el X Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General per Màrtirs mortífers. Un itinerari pel cervell dels suïcides atacants.


Màrtirs mortífers. Un itinerari pel cervell dels suïcides atacants

Quins mecanismes es posen en marxa al cervell dels suïcides atacants? Per què hi ha gent que s’immola en públic amb la intenció de causar el major nombre de morts possibles en nom d’un combat doctrinal? Quins ressorts morals i amorals soterrats s’activen en els sacrificis dels kamikazes? Quins són els perfils de caràcter dels individus proclius a la immolació ofensiva i quins són els trets distintius del lideratge inductor dels atemptats exterminadors?... Atendre i entendre aquestes qüestions és una urgència peremptòria des que la tàctica del suïcidi atacant s’ha convertit en un dels eixos de combat en això que anomenen «la guerra contra el terrorisme». De fet, el degoteig d’episodis apocalíptics que han puntejat l’inici del segle xxi la tenen com a protagonista principal. Les respostes que acostumen a donar els historiadors o els analistes socials són apressades i poc convincents. En aquesta obra es passa revista a allò que pot aportar la biologia evolutiva i la neurociència a l’hora de descriure i d’entendre millor aquesta opció bèl·lica tan excepcional que sorgeix en algunes confrontacions entre grups humans.


Declaracions d’Adolf Tobeña

«És un goig i un privilegi guanyar el Premi Europeu de Divulgació Científica, en l’edició que la col·lecció "Sense Fronteres" arriba al desé aniversari. "Sense Fronteres" és, de lluny, la millor col·lecció d’assaig científic en llengua catalana/valenciana/balear. A hores d’ara és una aventura consolidada perquè reuneix un gruix d’obres comparable, en rigor i actualitat, a les de les millors col·leccions de ciència en llengües de molta més difusió. La Universitat de València i Edicions Bromera n’han d’estar orgullosos perquè han sabut generar un tresor vibrant.»

«Amb Màrtirs mortífers he volgut acostar els periscopis de la ciència a la descripció de conductes guerreres excepcionals: els suïcidis atacants i altres sacrificis extrems. M’he dedicat a explorar les fronteres més paradoxals entre la maldat i la bondat dels humans, quan entren en conflicte intergrupal. I he intentat mostrar que les aportacions de la biologia de l’altruisme i la neurociència dels processos de fanatització són imprescindibles per a entendre aquells comportaments.»


Veredictes PLCA 2001Pàgina


© Edicions Bromera, 2004