Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

Premis Ciutat d'Alzira 2004 - Adolf Tobeña - EDICIONS BROMERA

XI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

Obra guanyadora

Mariners que solquen
el cel

Vicent J. MartínezObra finalista
 
Contra natura.
L'essència conflictiva del món viu

Arcadi NavarroVicent J. Martínez


(JPG, GB,300 dpi 45 Kb)

Vicent J. Martínez

Vicent J. Martínez (València, 1962) és doctor en matemàtiques i va obtenir el Premi Eduard Fontserè de l’Institut d’Estudis Catalans per la seua tesi doctoral, feta a l’Institut Nòrdic de Física Atòmica de Copenhaguen. És membre fundador de la Societat Espanyola d’Astronomia i de la Xarxa Europea de Cosmologia. 

En l’actualitat és professor titular d’astronomia i astrofísica de la Universitat de València i director de l’Observatori Astronòmic de la mateixa universitat. Entre les seues iniciatives per a dinamitzar l’Observatori destaquen les sessions de portes obertes «Nits de divendres, nits d’estrelles» i el projecte educatiu «L’aula del cel».

Els seus treballs com a investigador se centren en l’estudi de les galàxies i l’estructura de l’univers a gran escala. Ha publicat nombrosos articles en revistes internacionals especialitzades en astrofísica i els llibres Astronomia fundamental i Statistics of the galaxy distribution.


Mariners que solquen el cel

La visió que la cosmologia moderna presenta de l’univers ha estat conseqüència d’una aventura humana en la qual els protagonistes han aportat idees noves, hores de treball, llargues nits d’observació, hipòtesis arriscades, disputes apassionades o aferrissaments a idees preconcebudes. Tot plegat, una història ben interessant amb què els astrònoms, mariners que solquen els cels, han construït la cosmologia actual. Aquest llibre explica com les observacions astronòmiques, des de la Grècia antiga fins als nostres dies, ja siga a ull nu, amb els primers telescopis o amb instruments cada vegada més sofisticats, han anat donant forma a la imatge de l’univers que els especialistes tenen avui. Alhora, l’obra també repassa les teories que els científics més aguts i lúcids han aportat al llarg del temps a aquesta ciència que sempre ha intrigat la humanitat.


Declaracions de Vicent J. Martínez

«He treballat durant molt de temps en projectes que tenen com a objectiu la cultura científica, i he assumit un compromís personal per tal de contribuir a la comunicació eficient dels coneixements científics i els resultats de les investigacions a sectors amplis de la societat. Aquesta és una tasca que requereix pràctica i temps, i això és una feina extra perquè el món de la ciència competitiva actual no permet que et distragues massa. La concessió del premi és un esperó per a continuar amb aquest esforç. Per als astrònoms és particularment encoratjador, perquè som conscients que el nostre treball interessa a molta gent i en podem gaudir molt més.

»El meu llibre s’adreça a un grup molt ampli de possibles lectors: gent interessada en la ciència en general, en com és el nostre univers i què ha fet la humanitat al llarg dels segles per a esbrinar-ho. Parlar dels errors, de les controvèrsies, de les idees genials i els descobriments casuals ajuda al fet que es puga continuar, amb amenitat, un text que bàsicament descriu el camí tortuós que han seguit els astrònoms, mariners que solquen el cel, per comprendre l’univers.»

 


Veredictes PLCA 2001Pàgina


© Edicions Bromera, 2005