Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

VI Premi de Poesia Ibn Jafadja

Obra guanyadora

 

Pol·len

 

Berna Blanch

 Descàrrega (JPG, RGB, 300 dpi, 416 Kb)

 

L'autor

 

Berna Blanch (Catarroja, 1971) va fundar el Cercle Poètic Argila de l’Aire amb uns pocs desconeguts cansats d’escriure en solitari. Junts, fa setze anys que fan soroll i organitzen les més diverses activitats literàries. Fruit d’aquest treball, i juntament amb Ana Pastor, edità durant sis anys la revista de creació Diàfora.

Dins de l’àmbit poètic, ha guanyat el Certamen Literari d’Almussafes, el Josep M. Ribelles de Puçol, el Josep Fàbregas i Capell de la Vila de Sallent, el de Creació Poètica de Paiporta, el Ciutat de Torrent, el Premi de Poesia Editorial Montflorit de Cerdanyola del Vallès, el Joan Perucho, el Vila d’Ascó i el Benvingut Oliver de Catarroja. En prosa, ha guanyat recentment el Vila de Puçol. Ha publicat el recull Racons oberts i els llibres següents: Els buits que camine, La claror del llamp, El baf de l’espill, Arran de terra, La llum antiga, Incorpòria, El tacte del reflex i Espiga. Eixiran també en breu el poemari De la Transparència i la novel·la Apunts d’altres mons, amb què esclata el seu vessant narratiu.  


 

L'obra


Són estos oratges
iguals als d’altres dies,
tan iguals que tenen el mateix alè,
l’ombra transparent i exacta del que fou,
potser del que ja sempre serà
llum repetida,
consciencia única del món.
Hi ha pous on naix l’oblit,
hi ha ones que tornen,
dies en què el reflex és presència,
en què la llum és camí cap a nosaltres.


Declaracions de Berna Blanch

 

«Pol·len és un recull de poemes sentit i fet en llargues caminades per la nostra geografia, un passeig per llocs màgics i propers on la fugacitat de l’instant materialitza la paraula. És una crida a l’harmonia, la interiorització de la persona com una part del paisatge on el camí ens deixa sempre com a regal la consciència d’existir.»

«Dividit en quatre parts, “Llibre de l’Aire”, “Estrats Transparents”, “L’antiga claredat de l’aigua” i “Marjal”, els versos busquen també la bellesa en el pas obligat de la quotidianitat dels nostres dies, on el temps ens dóna la dimensió de la vida, la realitat de la mirada interior sobre les coses sovint alentida en l’amplitud de les sensacions i sovint tan perduda en l’oblit.»

«El Premi Ibn Jafadja és un gran homenatge a la nostra llengua per la qualitat de les edicions anteriors i per l’esforç que es fa en la difusió de les obres. És un orgull per a mi el fet de poder oferir el meu treball i lliurar aquests poemes a tota persona que vulga compartir-los.»