Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

Premis Ciutat d'Alzira 2006 - Fernando J. Ballesteros - EDICIONS BROMERA

XII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

Obra guanyadora

Gramàtiques extraterres La comunicació amb civilitzacions extraterrestres

Fernando J. BallesterosObra finalista
 
L’artista en el laboratori

Xavier DuranFernando J. Ballesteros


(JPG, GB,300 dpi 364 Kb)

Fernando J. Ballesteros

Fernando J. Ballesteros (València, 1969), doctor en física, és investigador i astrònom de la Universitat de València. Posseïdor d’una gran experiència en el camp de la divulgació científica, és coautor de la secció Los sonidos de la ciencia, que s’emet els diumenges en Ràdio Nacional d’Espanya, i també del llibre Astrobiología, un puente entre el Big Bang y la vida, que s’editarà pròximament.

A més, col·labora habitualment en premsa especialitzada en la divulgació de la ciència, com Tecnociencia o Astronomía; en el suplement de ciència del Heraldo de Aragón i en la revista Mètode, entre altres. Dirigeix i imparteix diversos cursos en els espais formatius de la Universitat de València. Entre els seus objectes d’estudi trobem el desenvolupament del telescopi espacial de raigs gamma integral, de l’Agència Espacial Europea, i el telescopi espacial legri.


Gramàtiques extraterrestres
La comunicació amb civilitzacions
extraterrestres a la llum de la ciència

Tau Ceti és un estel similar al Sol, on el 1959, juntament amb Epsilon Eridani, es va fer la primera recerca científica d’intel·ligència extraterrestre: el projecte Ozma. Va ser l’inici d’allò que avui coneixem com seti (Search of Extra Terrestrial Intelligence): la recerca d’intel·ligència extraterrestre.

Si aquesta recerca acabara amb èxit, provocaria un xoc que commouria per sempre la nostra societat: res tornaria a ser igual. Aquest llibre tracta de respondre a les preguntes amb qui, amb què i com podem establir la comunicació, si hi ha algú. Així, d’una banda es parla d’allò que sap la ciència actual sobre l’origen de la vida i la possible presència d’aquesta en la resta de l’Univers. De l’altra, aprofundeix en seti, els programes i els mètodes de recerca. Finalment, tracta el problema del llenguatge de la comunicació, i investiga, a través de l’estudi de la vida animal al nostre planeta, si esbrinar un llenguatge extraterrestre és possible. Es veurà també de quines ferramentes matemàtiques disposem per entaular una comunicació real amb una civilització completament alienígena a nosaltres.


Declaracions de Fernando J. Ballesteros

«Considere que la divulgació científica és una tasca indispensable en el quefer dels científics. En una societat com la nostra, tan modelada pels productes de la ciència, és indispensable que aquesta adquirisca uns sabers que podríem anomenar científics, per a enfrontar-se amb coneixement de causa, rigor i escepticisme, als desafiaments (alguns d’ells, terribles) del món actual. Per a això, resulta imprescindible la tasca de la divulgació de la ciència. Per tant, l’existència d’un premi com aquest, que recompensa precisament la feina de la divulgació científica, suposa una gran alegria per a mi. Haver estat premiat amb aquest guardó suposa, a més, un vertader honor i un plaer, ja que com a divulgador de la ciència, sent que es reconeix el meu treball.»

«Crec que aquest llibre resulta molt apropiat com a vehicle per a donar a conéixer la ciència, ja que el tema del possible contacte amb les civilitzacions extraterrestres resulta molt atractiu. Aquest tema, a més, permet aprofundir en diferents aspectes de la ciència, com la zoologia, les matemàtiques, el cervell humà o l’astronomia. Crec que el lector que s’acoste al llibre podrà satisfer en bona part la seua curiositat, i, a més, en traurà preguntes noves.»

 


Veredictes PLCA 2001Pàgina


© Edicions Bromera, 2005