Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

XV Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

Premis Ciutat d'Alzira 2009 - Amador Menéndez - EDICIONS BROMERA

XV Premi Europeu
de Divulgació Científica
Estudi General

Obra guanyadora

Una revolución en miniatura. Nanotecnología y disciplinas convergentes

Amador Menéndez


 


Amador Menéndez


(JPG, 300 dpi 318 Kb)

Amador Menéndez

Amador Menéndez (Oviedo, 1969) és doctor en química per la Universitat d’Oviedo i des del 1993 ha compaginat la docència amb la investigació. És investigador en el Centre d’Investigació en Nanomaterials i Nanotecnologia (CINN) –centre mixte d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), del Govern d’Astúries i de la Universitat d’Oviedo– i en l’Institut Tecnològic de Materials d’Astúries (Fundació ITMA). En l’actualitat, investiga en l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). 

És autor del sistema expert MOLFINDER, primer sistema que, amb tècniques d’intel·ligència artificial, permet visualitzar l’enllaç químic i els mons atòmic i molecular a partir de dades de difracció de raigs X. Especialment sensibilitzat amb la divulgació científica, ha creat i coordinat nombrosos projectes relacionats amb les noves tecnologies i la divulgació de la ciència i la tecnologia, adreçats especialment als joves, com ara el programa «Encuentros en la Red», que ha estat guardonat amb diversos premis. A més, col·labora amb alguns mitjans de comunicació i amb revistes especialitzades en divulgació de la ciència.


Una revolución en miniatura. Nanotecnología y disciplinas convergentes

Una gran revolució s’està gestant en les intimitats de la matèria, on habiten els àtoms, i la mida oficial és el nanòmetre. En aquest llibre s’exposa el potencial de la nanotecnologia –enginyeria a escala atòmica– a l’hora de fabricar nous materials i dispositius, amb propietats controlades i per a finalitats específiques. Així, en el camp de la salut humana, la nanotecnologia ha permés fer realitat en nanodiagnòstic precís, l’alliberament intel·ligent de fàrmacs i la construcció de teixits i òrgans artificials. D’altra banda, el coneixement del flux d’informació entre les nostres neurones possibilita abordar el tractament de malalties relacionades amb la pèrdua de memòria o bloquejar aquest flux per a eliminar la sensació de dolor que ens arriba. Pel que fa al camp de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, són un exemple molt representatiu dels avanços, amb ordinadors eficients i diminuts o una xarxa prima de fibra òptica que fa del món un lloc interconnectat. També des de la nanoescala ens arriben solucions al sector energètic i al desenvolupament sostenible del planeta. A través de la lectura d’aquest llibre, comprendrem el paper determinant de la nanotecnologia a l’hora d’abordar alguns dels problemes més grans de la humanitat i d’afrontar nous reptes i desafiaments tecnològics.


Declaracions d’Amador Menéndez

«La ciència intenta dir allò que no està dit. La poesia intenta dir allò que en ocasions ja està dit, però de manera diferent. Considere que un llibre de divulgació científica ha de ser una mescla d’ambdues disciplines. Aquest ha estat el meu propòsit en escriure aquest llibre: mostrar els nous rumbs cap als quals caminen la ciència i la tecnologia d’allò més menut, però amb un llenguatge accessible al gran públic. Espere haver-ho aconseguit.»

«Vivim en una societat cientificotecnològica. Amb freqüència ens bombardegen amb el fantasma del canvi climàtic o la perillositat de les antenes de ràdio. Una societat científicament informada podrà participar racionalment en la presa de decisions i serà menys susceptible de manipulació per grups de pressió. Iniciatives com aquesta són un mitjà magistral per a acostar la ciència a tots els sectors de la societat. Així, els científics podem complir la nostra obligació de dir a la societat què fem, per què ho fem i per a què ho fem.»

«És per això que vull felicitar els qui d’una manera o d’una altra fan possible aquest Premi Europeu de Divulgació Científica, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i Edicions Bromera. Són ja quinze edicions d’aquest, que no serien possibles sense l’entusiasme, la professionalitat i la generositat dels seus organitzadors i patrocinadors. Vaig rebre la notícia de la concessió del premi amb immensa alegria i emoció. Em sent molt honrat i agraït perquè m’hagen considerat mereixedor d’aquesta distinció. Tanmateix, és per a mi motiu d’orgull unir el meu nom a la llista dels que m’han precedit, siga en qualitat de finalistes o de guanyadors. Tots ells han estat i continuen estant per a mi mestres i referents de la divulgació científica.»

 


Pàgina


© Edicions Bromera, 2009