Bromera utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

‘Cicatrius de 1714’ novel·la el Setge de Barcelona

03 de Setembre de 2013

Cicatrius de 1714 és la nova novel·la d’Andreu Martín, amb la qual l’escriptor català ens convida a viatjar 300 anys enrere per viure una trama plena d’acció i aventures que ens converteix en testimonis d’un episodi històric clau, el Setge de Barcelona, origen de la Diada Nacional de Catalunya.
La novel·la arriba a les llibreries el 4 de setembre. Dins de les activitats de la Setmana del Llibre en Català, Andreu Martín signarà Cicatrius de 1714 el diumenge 8 de setembre, a les 11 h, a la caseta número 17. Com que és un títol molt lligat a la celebració de la Diada, l’autor també signarà l’11 de setembre a les 11 h, a la parada de la llibreria Gent de la Terra. La presentació oficial, però, tindrà lloc el 19 de setembre, a les 19 h, al Museu d’Història de Catalunya. A més de l’autor, hi intervindrà Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya, i Jordi Mata, autor de l’apèndix històric que s’inclou al final del llibre amb dades històriques rellevants, ja sense elements de ficció, a tall de resum.
L’argument de Cicatrius de 1714 ens trasllada al 3 d’abril de 1714, quan les bombes comencen a caure sobre Barcelona. Aquest dia, Bernat Sistach, el jove protagonista, descobreix amb horror la bestialitat de la guerra. En una ciutat plena de banderes amb el lema «Viurem lliures o morirem», Bernat no entén que la seva família es traslladi a Badalona per seguretat. Convençut que el pare és un traïdor i que fugir és de botiflers i covards, el noi sent una atracció irresistible pel món dels espies. Sospita que una de les criades passa informació sobre els enemics, però no pot imaginar els secrets que s’amaguen a la seva pròpia casa.


La combinació d’un argument engrescador amb informació històrica que il·lustra l’origen de la Diada Nacional de Catalunya converteix Cicatrius de 1714 en una novel·la amb un gran potencial didàctic per acostar a tot tipus de lectors, però especialment als joves, les conseqüències de la Guerra de Successió sobre el territori català, tant en els nostres avantpassats com en l’actualitat. Per això, en el marc de la commemoració del Tricentenari, Bromera ha convocat un concurs literari adreçat a l’alumnat de secundària que té com a objectiu principal fomentar la creació literària i la reflexió al voltant d’aquest episodi clau per a la història de Catalunya.
Andreu Martín (Barcelona, 1949) és un escriptor de referència, tant pel que fa a la novel·la negra com pel que fa a la novel·la juvenil. Té publicades més d'un centenar d’obres i també ha escrit còmic, teatre i guions de televisió i cinema. Entre els nombrosos guardons que ha rebut al llarg de la seva sòlida carrera literària, figuren el Premi Hammett de l’Associació Internacional d'Escriptors Policíacs a la millor novel·la policíaca (en tres ocasions), el Premi Pepe Carvalho, el Premi Nacional de Literatura Juvenil, i el Bancaixa de Narrativa Juvenil, pel llibre que inicià la sèrie de la mossa d’esquadra Wendy, publicada a Bromera.