Una novel·la acosta als joves l’aventura del metge alacantí Balmis amb la vacuna de la verola

31-1-2017

Bromera novel·la la primera expedició sanitària internacional de la història en L’expedició del doctor Balmis

Francesc Xavier Balmis (1753-1819) és el metge alacantí que ha passat a la història de la medicina per la seua tasca de difusió de la vacuna de la verola arreu del món. De fet, fou l’encarregat d’encapçalar la primera expedició sanitària internacional en un viatge en què es va fer arribar la vacuna a Amèrica i que ha passat a la història amb el nom de L’expedició del doctor Balmis. Justament aquest és el títol amb què Bromera recupera aquella aventura per a acostar als lectors joves la figura de Balmis i també la dels altres protagonistes, injustament invisibilitzats: vint-i-dos xiquets inoculats amb el virus de la verola amb l’objectiu de transportar la vacuna més enllà de l’oceà i salvar la vida de milers d’infants arreu del món.


La reconeguda escriptora gallega María Solar és l’autora d’aquesta novel·la apassionant que arriba a les llibreries el 9 de febrer. L’expedició del doctor Balmis divulga figures imprescindibles de la història de la medicina com els metges Francesc Xavier Balmis i Josep Salvany, i recorda els vint-i-dos xiquets i xiquetes, injustament invisibilitzats, que, amb el seu sacrifici, van fer possible una gran fita per a la història de la medicina. Especialment indicada per al públic juvenil, aquesta obra, a cavall entre la novel·la històrica i la d’aventures, captivarà el lector amb un viatge fascinant i ple d’emoció.


María Solar (Santiago de Compostel·la, 1970) és periodista a la televisió gallega i escriptora de llibres per al públic infantil i juvenil. Per la seua obra ha rebut importants premis com el Lazarillo i ha estat inclosa en la prestigiosa llista White Ravens de la Biblioteca de Munic. Els seus llibres han estat traduïts a diferents idiomes. A Bromera ha publicat els llibres infantils Tindré un germanet! i El meu malson favorit.


Una aventura irrepetible


L’any 1803 el vaixell María Pita va emprendre un viatge extraordinari des de la Corunya. Hi viatjaven vint-i-dos xiquets orfes inoculats amb el virus de la verola amb l’objectiu de transportar la vacuna enllà de l’oceà i salvar així la vida de milers d’infants. El doctor Balmis, un metge alacantí pioner en les tècniques de vacunació, amb el suport del cirurgià català Josep Salvany, va dirigir aquesta aventura filantròpica que semblava impossible. I així hauria estat si no fóra per la valentia i el sacrifici dels orfes i, en especial, de la directora de l’orfenat, Isabel Zendal. De fet, el seu paper esdevindria fonamental per a dur a terme aquesta expedició que va canviar el curs de la història. 

Tornar